Години наред най-старата банка в света - италианската Monte dei Paschi di Siena, основана през 1472 година, си търсеше нов собственик. След като преди 4 години тя успя да се спаси от фалит с държавна помощ, няколко заинтересовани страни предложиха свои оферти за придобиването ѝ.

Но тъй като и последната сделка вече изглежда все по-малко вероятно да се осъществи, финансовата институция отново е на изходна позиция и ще трябва да продължи с търсенето на купувач.

Преди време UniCredit отправи предложение за придобиването на Monte dei Paschi, подготвено след идването на новия главен изпълнителен директор на банката Андреа Орчел. Според източници на Bloomberg обаче предложената цена е прекалено висока за италианското министерство на финансите.

През 2017 година италианското правителство придоби банката, след като ѝ отпусна спасителен заем. По думите на източниците сега банката обмисля продажбата на цялата Monte dei Paschi или на част от нея в срок, определен от Европейския съюз. Засега обаче от правителството не бързат с избора на купувач и вероятно ще поискат удължаване на този срок.

Преговорите по последната сделка с UniCredit бяха замразени в началото на годината заради промените в правителството в Италия, както и заради тези в управлението на най-голямата банка в страната.

Група американски инвеститори иска да купи Monte dei Paschi di Siena. Но Рим не харесва предложението им

Най-старата банка в света от години търси купувач. Но Рим не харесва единствената оферта досега

Властите в Италия се съмняват дали инвеститорите разполагат с достатъчно капитал за сделката

През миналата година интерес към финансовата институция заяви и група американски инвеститори, ръководена от бившият конгресмен Норман Дикс. Тя изпрат оферта за 4 милиарда евро или 4,8 милиарда долара за план преструктуриране на бизнеса на банката и насочване на фокуса към работа с италиански предприемачи в чужбина.

Предложението включваше и 900 милиона евро за изкупуването на дела на държавата в Monte dei Paschi. То обаче отново беше отхвърлено от италианското правителство.

Monte dei Paschi di Siena се превърна в главоболие на правителството в Рим още през 2009 година, когато за първи път банката беше спасена с държавна помощ. 7 години по-късно италианските власти бяха принудени за втори път да предотвратят фалита ѝ с инжектирането на 5,4 милиарда долара във финансовата институция. Италианската финансова институция трябваше да се справи с огромен портфейл от необслужвани заеми и да се върне към печалба след като преди повече от две години едва не банкрутира.