Преди 4 години най-старата банка в света едва успя да избегне фалит, а това, което я спаси, бяха милиардите държавна помощ, които властите в Рим "наляха" в нея. След като риска от банкрут за Monte dei Paschi di Siena отмина, дойде моментът за търсене на купувач за нея.

От няколко години италианските власти се опитват да намерят нов собственик за финансовата институция, но засега има само едно предложение за нея. Но в Рим не са удовлетворени от условията в него и за това то остава встрани от светлината на прожекторите.

Група американски инвеститори, ръководена от бившият конгресмен Норман Дикс, са изпратили през миналата година оферта за 4 милиарда евро или 4,8 милиарда долара за план преструктуриране на бизнеса на банката и насочване на фокуса към работа с италиански предприемачи в чужбина. Това твърдят запознати с предложението пред Bloomberg. То включва и 900 милиона евро за изкупуването на дела на държавата в Monte dei Paschi.

Banca Monte dei Paschi остава без ръководител в тежък период

Няма кой да управлява най-старата банка в света във важен за нея момент

През 2017 година финансовата институция беше на ръба на фалита

Представители на италианското финансово министерство обаче посочват, че предлаганият от инвеститорите план има слабости. Основно те са свързани с факта, че те нямат опит с банковото дело, а представените финансови параметри не са достатъчни.

В допълнение експерти от институцията изразяват съмнения за това дали групата инвеститори разполага с достатъчно капитал, за да покрие предлаганата цена на сделката.

С милиарди евро средства на данъкоплатци, използвани за спасяването на банката, решението за придобиването ѝ е тема от национално значение. Сега американските инвеститори се надяват на нова възможност за рестартиране на разговорите след като доскорошният премиер на Италия Джузепе Конте беше заместен от бившият президент на Европейската централна банка Марио Драги през февруари.

ЕК одобри помощ от $6.1 милиарда за Monte Paschi

Спасяват най-старата банка с $6.1 милиарда

Брюксел даде своето „да“

Monte dei Paschi di Siena се превърна в главоболие на правителството в Рим още през 2009 година, когато за първи път банката беше спасена с държавна помощ. 7 години по-късно италианските власти бяха принудени за втори път да предотвратят фалита ѝ с инжектирането на 5,4 милиарда долара във финансовата институция. Италианската финансова институция трябваше да се справи с огромен портфейл от необслужвани заеми и да се върне към печалба след като преди повече от две години едва не банкрутира.

Властите в Рим поеха пред ЕС ангажимент да намерят купувач на финансовата институция до края на тази година.