Семейството на Максимилиан Ридел е в бизнеса с производство на стъкло в продължение на 11 поколения. Той се притеснява, че газовата криза в Европа, заради войната Русия- Украйна може да предотврати това наследство.

Австрийската компанията Riedel е основана през 1756 г. и доставя специализирани материали за луксозните чаши за вино и гарафи, които произвежда. Пещите, използвани за топене на стъкло, могат да се повредят, ако бъдат оставени да изстинат. Това означава, че пауза в производството, дължаща се на енергийната криза, временно би извадила компанията от работа. "Енергийната криза прави "всичко толкова несигурно и бизнесмените са много нервни", казва Ридел.

Бизнеси в цяла Европа се готвят за най-лошото, докато правителствата правят планове за действие при извънредни ситуации за недостиг на газ тази зима, ако руският президент Владимир Путин продължи да намалява доставките. Аварийния газов план, изготвен от германското правителство например, включва държавен контрол върху разпределението на енергия в най-лошия сценарий.

Норвегия ограничава доставките на енергия за Европа

Един от най-големите европейски износители на енергия за континента ограничава доставките

Страната изнася голяма част от продукцията си към съседни държави

Въпросът за бизнеси като Riedel ще бъде къде попада в списъка с приоритети на правителството, като се има предвид, че е доставчик на нежизненоважни стоки.

Федералната мрежова агенция на Германия BNetzA, събира данни за потреблението на газ, за ​​да се опита да прецени кои компании трябва да получат първи газ, ако стоката трябва да бъде ограничена.

Riedel разчита на руски газ, за ​​да захранва две важни фабрики в южните германски градове Амберг и Вайден, които имат капацитет да произвежда 250 000 ръчно изработени чаши.

Сметките за енергия на компанията вече са скочили с поне 30%, но тя работи с максимален капацитет, за да се опита да предотврати още по-високи цени на енергията през зимата. Riedel планира да инвестира най-малко 20 милиона евро в бизнеса през 2022 г., двойно повече от предвиденото за годината.

"В момента и поне през следващите години ще сме зависими единствено от газ. Сега няма нито един доставчик на енергия, който да се съгласи на тригодишна или дори 12-месечна сделка с нас, така че трябва да купуваме енергия ден за ден", каза Ридел.

Домакинствата и социалните заведения като болниците ще бъдат с основен приоритет, следвани от нуждите за отопление, храна и медицински консумативи, заяви вицепрезидентът на BNetzA Барби Корнелия Халер пред Германския икономически институт миналата седмица.

Според законодателите енергийният режим трябва да се прилага с повишено внимание. Но около някои компании има повече дебати, като Gerresheimer например, която произвежда стъкло, използвано за направата на флакони за ваксини. Съвсем друго е положението на производители на луксозни артикули като Riedel например. Добре известно име сред винопроизводителите, компанията има годишен оборот от 338 милиона евро през 2021 г.

Все още не е ясно колко стриктно могат да се прилагат политиките за режим на газа, тъй като германският мрежов регулатор получава множество искания за изключения.