Норвегия се подготвя да ограничи износа на електроенергия. Това предупредителен ранен знак за изпитанията, пред които трансграничната солидарност в Европа ще се изправи тази зима, докато енергийната криза се задълбочава, пише Bloomberg.

Запълването на резервоарите ще бъде с приоритет пред производството на електроенергия, когато нивата паднат под средните за сезона, каза министърът на енергетиката Терие Асланд в понеделник. Страната е един от най-големите износители на електричество в Европа, като изнася около една пета от продукцията си към съседни държави, но заради ниските нива на водата в Южна Норвегия, правителството обяви, че трябва да действа сега, за да предотврати вътрешния недостиг тази зима.

"Ще се въведат контролни механизми, които ограничават възможността за износ", коментира министърът. Механизмът трябва да бъде въведен възможно най-бързо.

На фона на влошаващата се енергийната криза в Европа, всяко ограничение би било още един удар за страните на континента, които до голяма степен разчитат на евтината норвежка енергия, за да имат ток.

Кризата с разходите на живот обхвана Източна Европа

Кризата с разходите на живот обхвана Източна Европа

Анализатори предупреждават за риск от рецесия на континента

Обединеното кралство е сред най-зависими от норвежкия износ и всякакви ограничения биха повишили вече завишените цени и може да принудят компанията National Grid Plc да използва своя стратегически резерв от производство на въглища.

Норвегия не е член на Европейския съюз, но е част от единния енергиен пазар на Европа и неговите правила гласят, че на страните не е позволено да ограничават потоците към съседите за продължителни периоди.

Съкращения ще бъдат разрешени само ако бъде обявено извънредно положение. Според представителна група на националните комунални услуги каза всяко потенциално ограничаване на норвежкия износ на електроенергия трябва да следва правилата на ЕС за енергийния пазар.

Норвегия получава произвежда електричество, благодарение на огромните си водни ресурси. Исторически погледнато, тя е успяла да изнесе огромен излишък и все още да има едни от най-ниските цени в Европа. Но след сухата пролет водните резерви са намалелни доста.

Комуналните компании печелят от продажбата на електроенергия в чужбина, особено когато цените са толкова високи и нестабилни, както в настоящата ситуация.