Забавянето на продажбите в търговията на дребно и намаляващото доверието на потребителите показва, че кризата с разходите на живот е достигнала и до източния фланг на Европа. Двуцифрената инфлация топи доходите на жителите, а цените на храните растат с между 15% и 22% на фона на високите разходи за енергия. Малко след началото на войната в Украйна големите икономики в Западна Европа започнаха да буксуват. На изток обаче нещата стоят по различен начин, благодарение на повишенията на заплатите и щедрите държавни помощи в някои страни. Ситуацията обаче рязко се промени, пише Reuters.

Анализатори предупреждават за риск от рецесия в цяла Европа.

Хората започват да вземат мерки. Поляците съкращават времето за ваканация, чехите спестяват от разходи за ресторанти, а някои от тях си търсят втора работа. В Унгария, където само инфлацията при храните е 22,1% на годишна база през юни, хората намаляват разходите си за хранителни стоки и покупки на трайни стоки.

Ръстът на продажбите на дребно в Унгария отбелязаха годишен ръст от 4,5% през юни спрямо 10,9% през май, като продажбите при мебели и електроника са намалели с 4,3%. Това показва, че последиците от огромните данъчни облекчения, които правителството на премиера Виктор Орбан направи преди изборите през април, започват да отслабват.

И ръстът на продажбите на дребно в Полша също се забави до 3,2% на годишна база през юни (8,2% през май). В Чехия ревизираните продажби на дребно без коли и мотоциклети са намалели с 6% на годишна база през юни след спад от 6,6% през май.

Според анализатор в ING в Будапеща Петер Вировац домакинствата реагират значително на повишаващите се разходи за живот и потреблението започва да се забавя.

Прогнозите на унгарската централна банка гласят намаляване на търсенето на заеми.

Недостигът на персонал в хотелиерския сектор в Европа става критичен

Недостигът на персонал в хотелиерския сектор в Европа става критичен

Най-голямата компания в сектора в Европа Accor се нуждае от 35 000 работници в световен мащаб

Свиване на разходите

Икономическият растеж в Европа през втората половина на тази година и ще го забавят рязко през 2023 г. ще се забави заради растящите лихви, намаляването на държавните разходи и растящите разходи на компаниите изглежда.

По прогноза на Citigroup икономиката на Унгария може да нарасне с близо 5% през 2022 г., но има рискове пред прогнозата за ръст от 1% за следващата година. Унгарската централна банка все още прогнозира растеж между 2% и 3% за 2023 г. но предстоят нови прогнози през септември.

Очакванията са полската икономика да нарасне с 3,8% тази година и с 3,2% през 2023 г., сочат данни на правителството.

Германия е на прага на рецесия

Най-голямата икономика в Европа е на прага на рецесия

Заради заплахата от недостиг на газ и високите цени на енергията

Дори и да се очаква лятото да донесе бум в сектора на туризма, поляците започват да спестяват от пътувания. "Поляците намаляват пътуванията пътуванията средно с един ден и отлагат резервации в последния момент", коментира Наталия Яровска, експерт в сайта Noclegi.pl. Поляците започват и да пестят и от храна.

Чешката централна банка прогнозира рецесия в началото на годината, тъй като очаква икономиката да се свие с 0,4% през четвъртото тримесечие на 2022 г. и с 1% през първото тримесечие на 2023 г.

Данни от различни услуги за разплащане в ресторанти като Sodexo показват спадащи разходи в ресторантите и в Чехия. Според данни от допитване на социологическата агенция STEM 80% от чешките домакинства намаляват или ограничават покупките си заради бързия ръст на сметките за енергия.