В България има около 850 000 души с увреждания. Около 200 000 са в трудоспособна възраст и само 10% от тях са заети на пазара на труда. Данните са на фондация "Social Future", която от години стои зад платформата Jamba. Тя подкрепя и обучава хората с увреждания, или както избира да ги нарича - хора с различни възможности, като им помага да си намерят работа и да се реализират професионално.

Кое прави задачата трудна?

Един от основните проблеми е липсата на държавни политики, които да насърчават заетостта сред тези хора и да осигуряват работещи решения за тяхното усъвършенстване. "Възприема се общият подход, че тези хора трябва да се обгрижват, а не да се подкрепят с цел самостоятелно справяне, за да са в по-малка тежест", казва Йоана Колева, съосновател на Jamba. Свиквайки да ги приемат по този начин, голяма част от хората с различни възможности са пасивни, неинформирани са как работи пазарът, не знаят какъв е техният потенциал и с какво могат да допринесат за средата. Това пък влияе негативно на работодателите, които трудно наемат хора със специални потребности, защото не виждат у тях увереност, адаптивност, наличие на "меки" умения и поемане на отговорност за общи цели.

Обръщане на тренда

За да промени това, от Jamba фокусират усилията си да информират и двете страни по темата - провеждат обучения, събития и информационни кампании, с които подпомагат активната и ползотворна комуникация между бизнеса и хората с различни възможности. Макар и бавно, усилията им дават резултат. За общо шест години помагат на над 600 души да започнат работа, като косвено броят им е дори повече. Бизнесът също все по-активно обучава екипите си по въпроси като многообразието и приобщаващата работна среда. "Може би очаквано най-голям интерес от назначаване на хора с различни възможности имат големите международни компании. Те са готови да търсят иновативни подходи и да поемат рискове, да влагат време и ресурс в обучаване на новите кадри и постепенното им интегриране в работния процес", казва Йоана. Най-често към тях се обръщат компании от IT сферата, банковото дело, търговията и услугите.

Добрият пример

Една от компаниите, с които работят, е Yettel. За девета поредна година телекомът провежда програмата си за хора с различни възможности "Рамо до рамо", с която подпомага професионалното им развитие и социална интеграция.

Снимка 640481

Източник: Yettel

Участници в програмата "Рамо до рамо"

В рамките на две години участниците работят по конкретен проект в избрана от тях област. Минават през специализирани обучения и имат пълната подкрепа от своя персонален ментор. От старта на програмата през 2015 г. до днес в нея са участвали общо 34 души, като най-голямото ѝ предимство е, че участниците придобиват ценен корпоративен опит, който ги прави по-конкурентни на трудовия пазар.

"Да попаднат в реална бизнес среда е голямо предизвикателство за тези хора - има я неувереността дали ще се справят, има го срамът да попитат и притеснението дали някой няма да ги осъди. Нашата цел е те се чувстват сигурни и приобщени", казва Деница Сотирова, HR бизнес партньор в Yettel и ръководител на програмата.

За целта всеки участник минава през специализирано въвеждане в работния процес. Може да разчита и на психологическа подкрепа от корпоративния психолог на компанията. През цялото време има до себе си и личен ментор - служител, минал през специално обучение за това как се приемат хора с различни възможности. През специализирани обучения минават и мениджърите, които наемат човек със специални потребности, както и екипите, които посрещат участник в програмата.

В края на годината ще стартира тазгодишното девето издание на "Рамо до рамо", като от Yettel имат амбицията да го надградят - заедно с Jamba ще проведат специална академия за основни дигитални и "меки" умения както за участниците, така и за кандидатите, които не са били одобрени.

"Ние" вместо "Те"

Според Йоана Колева, за да приемеш човек с увреждания в бизнеса, първо трябва да си го приел като такъв като цяло. Да не подхождаш към него единствено като към някой, който се нуждае от помощ, а и като към някой, който може да помага с нещо на другите, стига да се научи и да добие увереност във възможностите си. "Днес, когато броят на тези хора е много по-голям, а тяхната заетост е от огромно значение за самочувствието им на пълноценни граждани, пазарите се адаптират и търсят нови решения. Със сигурност дори в световен мащаб има много неразкрит потенциал у тези хора, който още не е приложен", добавя съоснователят на Jambа.

Не бива обаче да пропускаме и ролята на обществото в този процес. "Нашата роля е да сме по-емпатични и съпричастни, което е различно от състраданието и съжалението. Всеки от нас би следвало да е по-приемащ различията и да учи децата си на същото, за да не създаваме ненужни социални разделения", казва тя. "Добре е да спрем да разглеждаме хората с увреждания като "Те", а останалите да сме "Ние". В понятието "Ние" сме абсолютно всички", завършва тя.