Продажбите на румънския автомобилен производител Dacia спаднаха с 53% в Европа. Те възлизат на 93 258 бройки през първите четири месеца на тази година, според Румънската асоциация на автомобилните производители - ACAROM.

Намалението е по-голямо от стана с 38,5% на броя на регистрираните нови автомобили Европейския съюз за същия период, пише Romania Insider.

Спадът за румънския автомобилен производител започна преди пандемията от новия коронавирус. Продажбите на Dacia през първите два месеца на годината са намалели с 29%, в сравнение със същия период на 2019 г. до 57 754 броя. През следващите два месеца (март-април) продажбите на Dacia паднаха със 70% до 35 500 бройки.

Румънският автомобилен производител спря производството си в завода в град Миовени, в средата на март и го възобнови в началото на май.

Автомобилните производители Dacia и Ford възобновиха дейността си в заводите си в Румъния след спирането, заради Covid 19.

През първите четири месеца на 2020 г. в ЕС са регистрирани 2,75 милиона нови автомобила, което е намаление с 38,5% в сравнение със същия период на предходната година.

73% срив на продажбите на нови автомобили в България

73% срив на продажбите на нови автомобили в България

Колко продаде в ЕС всеки един от производителите?