23% ръст на оперативната печалба през второто тримесечие, отбеляза Samsung Electronics, което надмина прогнозите на анализаторите. Това ще е най-високата тримесечна печалба за корейския гигант от четвъртото тримесечие на 2018 г. насам, предава Reuters.

Като причина за добрите резултати се посочва и кризата от COVID-19, която принуди масово хората по света да останат под карантина в домовете си. Активната работа от вкъщи доведе до скок в интернет потреблението и обмена на още по-големи обеми от данни, а така се повиши търсенето на чипове в центровете за данни.

Samsung прави още една стъпка от своя план за $116 млрд.

Samsung прави още една стъпка от своя план за $116 млрд.

Компанията изгражда нова леярна с фокус върху базирани на 5-нанометрови EUV-технологии

Samsung, именно с продажба на чипове, компенсира слабото търсене на смартфони и телевизори. Печалбите бяха подкрепени и от бизнеса с дисплеи, чийто клиент са конкурентни производители, в това число и Apple.

Оперативната печалба на корейската компания достига 6.8 млрд. долара, което е значително повече от очакванията на Refinitiv SmartEstimate от 6.4 млрд. долара. Междувременно приходите вероятно падат със 7%, спрямо същия период на миналата година.