Администрацията на американския президент Джо Байдън заплашва китайските собственици на TikTok с потенциална забрана на приложението от САЩ, ако не продадат дяловете си от собствеността в компанията, пише Business Insider, като цитира Wall Street Journal. Искането беше направено от Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ, известен също като Cfius.

Преди време администрацията на Байдън беше критикувана от републиканците, че не е заела достатъчно силна позиция срещу заплахата за националната сигурност, която идва от платформата.

Китайската компания ByteDance е собственик на приложението. Приблизително 60% от акциите на компанията са собственост на инвеститори, 20% от акциите са собственост на служители на компанията, а други 20% от акциите на компанията принадлежат на собствениците.

Според говорител на TikTok "ако целта е защитата на националната сигурност, продажбата не решава проблема: промяната в собствеността няма да наложи никакви нови ограничения върху потоците от данни или достъпа". По думите му най-добрият начин за справяне с опасенията относно националната сигурност е с прозрачната, наблюдение и проверка от трети страни, които вече Tik Tok прилага според него.

Въпреки това ръководството на TikTok обмисля отделяне от ByteDance, за да заобиколи опасенията за националната сигурност, предаде Bloomberg. Продажбата би била последната мярка на компанията.

След забраната на ЕК и Белият дом може да ограничи TikTok

След забраната на ЕК и Белият дом може да ограничи TikTok

Заради защита на националната сигурност

Миналата година TikTok наложи няколко промени, предложени от Cfius, за да се справи с опасенията на американските служители. Планът беше наречен Project Texas и включваше назначаване на одобрен от правителството надзорен съвет от трима души и привличане на софтуерната компания Oracle да хоства данни за САЩ, според Bloomberg.

През декември Сенатът гласува да забрани TikTok на правителствени устройства и оттогава няколко щата въведоха пълни или частични забрани на приложението. Университетите също предприеха стъпки за забрана на TikTok.