Днес ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" спира временно работа, тъй като на 21 февруари 2024 г. изтича дългосрочният й договор с Националната електрическа компания (НЕК) за изкупуване на произведената електроенергия на фиксирани цени. ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" е едната от двете т.нар. американски централи, която вече ще трябва да продава електроенергия на свободния пазар - обаче към момента цените там не са изгодни за електроцентралата.

От ръководството на електроцентралата коментираха в тази връзка, че спирането е временно. Планира се ТЕЦ да работи само когато борсовата цена на тока надхвърля разходите за производството му. Себестойността на произведената от ТЕЦ "Марица Изток 3" електроенергия е 125 евро на MWh - много над цените, на които се търгува токът на Българската електроенергийна борса от лятото на 2023 година. В частния ТЕЦ са заети около 400 души. На този етап няма да има съкращения на работници и служители.

ТЕЦ "Марица Изток 3" беше купена и модернизирана през 2009 г. от листната на лондонската фондова борса компания "КонтурГлобал". Както е известно, тя сключи 15-годишен договор с НЕК за изкупуване на произведения от нея ток. Самата НЕК държи 27% дял в електроцентралата. През 2022 г. "КонтурГлобал" продаде дела си на фонда KKR, който е акционер в "Юнайтед груп".

В последните дни преди изтичане на договора с НЕК, в експлоатация е бил само един от блоковете, но от днес и той спира. По думите на изпълнителният директор на електроцентралата Васил Щонов, "основният проблем е, че цената на природния газ сега е ниска и затова произведената от въглища електроенергия не е атрактивна в момента".

Щонов е заявил още пред Divident.ЕU, че собствениците на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" имат намерение централата да оперира поне още няколко години, като това ще зависи основно от три неща: какви решения ще вземе държавата, промяна на цената на балансиращата енергия, както и цената на въглищата.

Централата е обявила няколко амбициозни проекта, които търсят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост за общо над 1,3 млрд. лева. Сред проектите са: фотоволтаични централи с батерии за съхранение, инсталация за производство на енергия от отпадъци, декарбонизация на централата чрез инсталация за улавяне на въглероден диоксид и оползотворяването му, както и иновативно съоръжение с капацитет от 100 MW за дългосрочно съхранение на електроенергия.

Снимка 654414

Източник: БГНЕС

Потърсихме за коментар по въпроса Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт. Ето какво каза той за Money.bg:

"Това че ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" спира временно работа, всъщност не е изненада, поне за енергийния сектор. Когато една електроцентрала няма възможност да работи на печалба, е нормално да бъде "консервирана" временно, а когато се появят отново благоприятни пазарни условия, да бъде "разконсервирана", като се вложат и съответните средства за това.

Ще припомня, че през 2022 г. в Германия имаше не една и две електроцентрали на въглища, които не бяха работили от години, но се наложи отново да бъдат отворени, поради недостига тогава на електроенергия.

Бих искал да обърна внимание, че през януари средното почасово натоварване на лигнитните електроцентрали е с около 40% под нивата от същия период на миналата година, а през февруари - 60% под същия месец на предходната година, именно заради неблагоприятните за въглищните електроцентрали пазарни условия, вкл. ниски цени на природния газ, топлото време, бумът на инвестиции във ВЕИ и др.

Разбира се, това не означава, че периодично - след месеци или години - пак няма да се налага за кратко или дълго време да работят активно въглищните електроцентрали у нас, а и не само.

Не трябва да се забравя, че електроенергийният пазар в нашия регион не е същият както преди няколко години. Енергийната криза по време на пандемията, а и след това, показа, че освен всичко останало е необходим и стратегически енергиен резерв. Това е необходимо, тъй като вече е ясно, че при недостиг на електроенергия у нас, невинаги може да се разчита на внос. Затова трябва да се изчисли и прецени колко енергийни мощности са необходими на България в следващите 5-10 години и съответно какъв да бъде този стратегически резерв, който ще бъде вид енергийна "застраховка" за страната ни."