Инвеститорите в европейски акции засилват търсенето си на акции, които вероятно ще се възползват от по-ниски разходи по заеми, след първото намаление на лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) от почти пет години.

Докато съкращаването беше очаквано, анализаторите виждат този ход като потенциална повратна точка за сектори като комунални услуги и малки капитализации и дори силно скъсявани акции, които пострадаха, тъй като лихвите се повишиха и останаха високи. Банките, които бяха едни от най-големите бенефициенти от затягането на политиките, вместо това биха могли да се окажат в опит да теглят печалба.

Много зависи от това колко бързо пада инфлацията към целта на централната банка от 2%, позволявайки още съкращения през следващите месеци, докато икономиката на региона се възстановява.

"Обикновено облекчаването на политиките е в подкрепа на европейските акции", каза стратегът на Citi Беата Манти. "В съчетание с променлива картина на печалбите, това би трябвало да помогне за оправдаването на някои допълнителни предимства."

След намаление с четвърт пункт от рекордните 4%, лихвеният процент на ЕЦБ по депозитите сега възлиза на 3,75%. Централните банки в Европа бяха първите в този цикъл на облекчаване, като Швеция и Швейцария намалиха лихвите съответно през май и март.

Малките капитали се смятат за едни от най-вероятните печеливши от намаления на лихвите в Европа. Тези акции изостават от по-големите си колеги, откакто ЕЦБ започна да повишава лихвите през юли 2022 г.

Но сега Amundi, най-големият паричен мениджър в Европа, и други инвеститори виждат възможност за ребалансиране в своя полза.

"Като клас активи малката капитализация страда доста от покачването на лихвите навсякъде по света", каза Фабио Ди Джиансанте, ръководител на европейския капитал с голяма капитализация в Amundi. "Често те са компании с ливъридж и трябва да плащат финансиране, докато компаниите със средна и голяма капитализация имат тонове пари и могат да получат достъп до дълговия пазар доста лесно".

За Goldman Sachs европейските малки капитализации представляват "очевидната циклична и чувствителна към лихвите част от пазара, която продължава да изостава от ралито". Вече започнаха да надминават.

ЕЦБ понижи основните си лихви - за първи път от близо 5 години

ЕЦБ понижи основните си лихви - за първи път от близо 5 години

Намалението с 25 базисни пункта не изненада финансистите

Швейцарската банка UBS предлага дълга търговия с малка и средна капитализация в Обединеното кралство, посочвайки като причини скорошните данъчни облекчения, предстоящите намаления на лихвите и потенциала за допълнителни фискални разходи и привеждане в съответствие с ЕС.

Комуналните услуги и недвижимите имоти са двата явни губещи от висококачествената среда. Но някои портфолио мениджъри в Европа се позиционират за промяна в състоянието.

Разглеждани като заместител на облигациите поради тяхната изключителна чувствителност към лихвените проценти, комуналните услуги също могат да получат тласък от залози, че цените на енергията са достигнали дъното и чрез дългосрочни покупки, свързани с ролята им в захранването на прехода към изкуствен интелект и електрически превозни средства. Евтините оценки са друг плюс.

Недвижимите имоти, които са склонни да се представят по-добре на бичите пазари на облигации, може да се отпуснат от продажба, тъй като факторите, които хвърлиха някои пазари на имоти в дълбока криза, започват да намаляват. По-ниските ставки могат да помогнат за стартирането на нови проекти, да увеличат стойността на активите и да намалят цената на дълга.

Как ще се отрази на хората първото намаление на лихвите на ЕЦБ

Как ще се отрази на хората първото намаление на лихвите на ЕЦБ

Означава ли, че лихвата по ипотеката също ще падне?

"Комуналните услуги и недвижимите имоти са двата най-зле представящи се сектора от началото на годината в Европа, следователно може да има обратна тенденция след намаляване на лихвените проценти", каза Киара Роба, ръководител LDI капитал в Generali Asset Management.

След възраждането на лудостта по мемовете на Уолстрийт, рисковете за късо покритие се върнаха на преден план.

Голямата собственост на инвеститорите на дребно на американските акции, оказва негативно въздействие върпу притежанията на европейски акции. Но намаляването на лихвените проценти на стария континент може да даде на инвеститорите фундаментална причина да купуват скъсявани европейски акции, особено тези, при които основният проблем е дългът.

Силно задлъжнелият производител на влакове Alstom поскъпна с близо 30% през май. Компанията е най-скъсяваната в индекса STOXX, според данни, обработени от Mediobanca.

Друга топ къса позиция - BT, нарасна със 17% в деня на печалбите на 16 май, отбелязвайки най-големия си скок от излизането на борсата през 1984 г. "Винаги обичам да изстисквам късите продавачи и да им доказвам, че грешат", каза главният изпълнителен директор на компанията Алисън Къркби.

Освен това по-ниските лихвени проценти помагат на сливанията и придобиванията, което прави рисковано задържането на мечи залог върху потенциални цели за поглъщане, докато нарастващата роля на систематичните стратегии и хедж фондовете с ливъридж при определянето на ценовите действия може да засили нестабилността.

Европейските банки са едни от основните бенефициенти на покачването на разходите по заемите от 2022 г. насам, след десетилетие на ниски лихви и намалени маржове. Но стратезите се отнасят по-хладно към този сектор, тъй като лихвите падат.

Индексът на европейските банки на MSCI е нараснал с почти 20% само през 2024 г., най-добре представящият се основен сектор в Европа.

"Банките наистина харесват нарастващата доходност на облигациите", каза Себастиан Редлър, ръководител на европейската капиталова стратегия в Bank of America Merrill Lynch.

Но ако намаляването на лихвените проценти доведе до по-ниски доходности, този попътен вятър може да изчезне.

"Банките имаха добра динамика на печалбите през последните няколко тримесечия, основана на по-ниски рискови премии и по-висока доходност на облигациите", добави Редлер. "Ако това се обърне, трябва да имате банки с поднормено тегло".

Barclays вижда привличане на печалби в банките около намаляването на лихвите на ЕЦБ и Bank of England в по-краткосрочен план, но евтините оценки и обратно изкупуване означават, че това е положително за този сектор в по-дългосрочен план.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.