Председателят на Управителния съвет на държавния концерн "Газпром" Алексей Милер за първи път оглави списъка на най-високоплатените мениджъри в Русия. Ежегодната класацията е на сп. Forbes, като в нея влизат 25 души, съобщава ТАСС.

По данни на Forbеs, за  миналата година възнаграждението на шефа на  „Газпром" Алексей  Милер е нараснало от $25 млн. до 27 милиона долара.  Изданието отбелязва, че в същото време печалбата на руския газов монополист в рублево изражение се е понижила 7 пъти, а пресметната в долари - 9 пъти.

 Предишният лидер в списъка, президентът и председател  на УС на банка ВТБ Андрей Костин  е слязъл на втората позиция  с доход от 21 млн. долара.   ВТБ през  2014 г. рязко е понижила заплащането на своите топ-мениджъри – общо от  $276 млн. до $152,8 млн., пише списанието.

 Тройката на най-високоплатените ръководители на компании оформя шефът на "Роснефть" Игор Сечин. По данни на Forbes, заплащането на главата на най-голямата руска петролна компания се е понижило в сравнение с предходната година и е възлязло на 17 млн. долара.

На четвърто място в рейтинга на Forbes е генералният директор на „Група Онексим” Дмитрий Разумов, като неговото годишно възнаграждение е било 15 млн. долара. 

В първата десетка влизат също: председателят на Сбербанка Герман Греф ($13,5 млн.), президентът на  АФК "Система" Михаил Шамолин ($11,6 млн.), генералният директор на  ОАО "Откритие Холдинг" Рубен Аганбегян ($11 млн.). 

Деветото място в класацията заема експрезидентът на  ОАО "Руски железници" Владимир Якунин с обща сума на получените доходи 11 млн. долара. 

Топ 10 на най-скъпо платените руски мениджъри  завършва бившият президент и управител на  „Банка Москва” Михаил Кузовлев ($9,5 млн).