Компанията за производство на автомобили Toyota запази короната си като най-продаваният производител на автомобили в света през 2022 г. Това се случи дори на фона на прекъсванията на веригата за доставки, които продължават да пречат на световното производство на автомобили. На второ място остава Volkswagen AG, пише Bloomberg.

Продажбите на Toyota, включително на нейните дъщерни дружества Daihatsu Motor Co. и Hino Motors, останаха почти без промяна и възлизат на 10,5 милиона автомобили за годината, съобщи японската компания.

Продажбите на Volkswagen в същото време падат със 7% миналата година до 8,3 милиона единици, отбелязвайки най-ниското ниво на доставки от 11 години.

Шефът на Lexus поема Toyota, след като внукът на основателя се оттегля

Шефът на Lexus поема Toyota, след като внукът на основателя се оттегля

Автомобилният производител се е насочил към период на "затворено управление". Какво означава това?

Това е трета поредна година, в която Toyota изпреварва германския си конкурент.

На този фон продължават притесненията относно намаляващия апетит за нови превозни средства. Акциите на Tesla, Goodyear Tire & Rubber падат. Съкращенията на работни места не подминаха и този сектор.

Toyota обаче все още доказва, че може да произведе достатъчно коли, за да съкрати времето за доставка. За фискалната година, започваща през април, Toyota си е поставила цел за производство от 10,6 милиона превозни средства.

По прогнози на S&P Global Mobility Toyota ще продължи да увеличава преднината си пред Volkswagen през 2023 г. с 10,4 милиона продажби на леки превозни средства срещу 7,99 милиона за германския автомобилен производител. Продажбите на Volkswagen вероятно ще се възстановят от 2024 г., докато Toyota е на път да достигне 11 милиона годишни продажби на леки автомобили до края на десетилетието, според изследователя.

"И при двете компании въздействието на производствените ограничения постепенно ще отслабне", коментира Йошиаки Кавано, анализатор в S&P Global Mobility. "Наблюдава умерено възстановяване и растеж в средносрочен до дългосрочен план."