Главният изпълнителен директор на Toyota Motor Corp Акио Тойода ще се оттегли като ръководител на компанията, основана от дядо му, съобщи японският автомобилен производител в четвъртък, съобщи Ройтерс. Той предаде поста на шефа на отдела си за луксозни автомобили Коджи Сато.

53-годишният главен бранд директор на автомобилния производител, който е и президент на луксозната марка на Toyota Lexus, ще поеме поста главен изпълнителен директор от 1 април, съобщи компанията, след като Акио Тойода става председател.

Коджи Сато

Източник: Lexus

Коджи Сато

Настоящият председател Такеши Учиямада ще се откаже от титлата си на председател, но ще остане в борда.

Въпросът кой ще поеме управлението от Тойода, 66-годишният внук на основателя на компанията, все по-често беше във фокуса на инвеститорите. Но моментът на обявяването на наследяването беше изненада.

Под ръководството на Тойода автомобилният производител следва бавно развиващ се подход към електрическите превозни средства, като твърди, че хибридната технология, която въведе с Prius, ще остане важна заедно с инвестициите във водород.

Този подход предизвика критики от страна на инвеститори и активисти, които някога широко възхваляваха неговата технология и екологичен рекорд.

Toyota възобнови доставките си на резервни авточасти части в Русия

Най-големият автомобилостроител в света възобнови доставките си на резервни части в Русия

Това е първият голям западен автоконцерн, който прави този ход

Тойода каза, че мисията на Сато ще бъде да трансформира Toyota в "компания за мобилност", без да уточнява какво ще включва тази стратегия.

Сато каза, че Тойода му е предложил работата на главен изпълнителен директор в края на годината, когато и двамата са били в Тайланд за събитие, посветено на 60-годишнината от дейността на Toyota там.

"Можете ли да бъдете главен изпълнителен директор?", попитал Тойода. "Не знаех как да отговоря", казва Сато. - "Мислех, че е шега."

Съобщението за наследяването беше излъчено чрез уебкаст през канала на автомобилния производител Toyota Times по начин, който приличаше повече на токшоу с водещ, отколкото на официално корпоративно съобщение.

Тойода прокара вътрешния медиен канал на Toyota, след като констатира, че посланието на автомобилния производител - включително стратегията му за хибридите не стига до обществеността.

Toyota отчита спад на продажбите и печалбата

Toyota отчита спад на продажбите и печалбата

Компанията все още очаква да продаде 10,7 млн. автомобила за година

Коджи Ендо, старши анализатор в SBI Securities, каза, че обявяването на смяната на ръководството е "огромна изненада" и каза, че Тойода вероятно ще остане дълбоко ангажиран в операциите от позицията си на председател.

"Следващите няколко години могат да бъдат просто един вид чиракуване за Сато като следващ президент", каза той.

По време на повече от десетилетие на върха, Тойода ръководи автомобилния производител в период на интензивна промяна в автомобилната индустрия и нарастваща несигурност относно това как наследени автомобилни производители като Toyota могат да отблъснат предизвикателството от по-нови - и често по-пъргави претенденти като Тесла.

Тойода, говорейки на пресконференция, каза, че неговият мандат начело на Toyota е започнал през 2009 г. с "криза след криза" от ефектите на глобалната рецесия, през собственото изтегляне на Toyota и кризата с безопасността до смущенията, последвали земетресението и цунамито през 2011 г. в северна Япония.

Филиал на Toyota фалшифицирал данни за емисиите на двигатели от 2003 г. насам

Филиал на Toyota фалшифицирал данни за емисиите на двигатели от 2003 г. насам

Hino изтегли близо 47 000 превозни средства, произведени между април 2017 г. и март тази година

На събрание на акционерите през юни миналата година Тойода каза, че "мисли за времето и избора на наследник", когато го попитаха за планирането на наследяването.

В четвъртък той каза, че Сато е избран, защото е "работил усилено, за да изучи философията на Toyota".

"Главният изпълнителен директор се нуждае от младост, енергия, сила."

Сато започва кариерата си в Toyota през 1992 г., преди да се издигне в йерархията, за да стане главен инженер на Lexus International, луксозната автомобилна марка на Toyota, през 2016 г., според неговия профил в уебсайта на Toyota.

Той заема позиции като президент на Lexus International и Gazoo Racing Company, марката за моторни спортове на Toyota, от 2020 г. Той също така пое изпълнителна роля в Toyota и стана неин главен директор по брандиране през януари 2021 г.

Toyota подготвя малък и евтин пикап

Toyota подготвя малък и евтин пикап

HiLux ще има "по-малък брат", който да се конкурира с Ford Maverick

Един от изпълнителните директори на Toyota, пожелал анонимност, каза, че автомобилният производител се е насочил към период на "затворено управление", визирайки периода в историята на Япония, когато пенсиониран император продължавал да управлява.