Дъщерната фирма на Toyota в Русия възобнови директните доставки на резервни части за страната, научи "Известия". Уточнява се, че въпросните резервни части не попадат под санкции. Така най-голямата в света автомобилостроителна компания стана първата сред бранша, която направи този ход - както се е разбрало сега - това е станало в края на миналата година.

Освен това, Toyota позволи на дилърите си да правят паралелен внос на авточасти. Това стана ясно по време на съдебни процедури на Toyota с организацията Обществена потребителска инициатива (ОПИ) и пазарния регулатор "Роспотребнадзор".

ОПИ заведе дело срещу Toyota Motor (производител в Руската федерация и доставчик на продукти на Toyota и Lexus) в началото на юни миналата година, а "Роспотребнадзор" се присъедини към него. Общественици и официални лица поискаха да се спазват правата на потребителите и да се възобновят доставките на резервни части за Руската федерация.

През март 2022 г. японският производител на автомобили сви работата си в Русия. Това стана заради търговските ограничения, наложени от западните страни спрямо Русия, както и заради възникналите сериозни логистични проблеми. Това се посочва в писмо на компанията до търговските й партньори, което тя е представила в съда и с което се запозна "Известия", пише изданието.

Компанията отбелязва в писмото, че предприема всички възможни мерки за подпомагане на работата на дилърската мрежа и защита на интересите на руските потребители. В съда Toyota Motor потвърди, че е започнала самостоятелен внос на авточасти в края на 2022 г. и предостави митнически декларации като доказателство, потвърждават за "Известия" от ОПИ.

В тази връзка председателят на ОПИ коментира, че "действията на Toyota Motor фактически потвърждават, че филиалите на чуждестранни автомобилни производители в Русия всъщност имат обективни възможности да гарантират правата на потребителите, чрез директни доставки и паралелен внос".

Toyota отчита спад на продажбите и печалбата

Toyota отчита спад на продажбите и печалбата

Компанията все още очаква да продаде 10,7 млн. автомобила за година