Американският производител на спортни стоки Under Armour съобщи, че се е съгласил да плати 434 млн. щатски долара за уреждането на колективен иск от 2017 година, информира Ройтерс. Това се налага, тъй като компанията е обвинена в предоставянето на неверни данни на акционерите си относно ръста на приходите с цел да отговори на прогнозите на Уолстрийт.

Чрез извънсъдебното споразумение, което Under Armour се надява ищците да приемат, на практика ще се избегне насроченото за 15 юли дело във Федералния съд в Балтимор.

Обвинението

Искът на акционерите се състои в обвинения към Under Armour и главния й изпълнителен директор Кевин Планк, че умишлено са им представили подвеждащи данни относно финансовото състояние на компанията.

Снимка 671393

Източник: GettyImages

От Under Armour заявиха, че възнамеряват да платят сумата за уреждане на спора извън съда в размер на 434 млн. щатски долара чрез налични парични средства, както и чрез използване на револвиращия си кредит в размер на 1,1 млрд. щатски долара.

В опит да защити действията си, от компанията коментират, че не приемат обвиненията и не са спирали да ги отричат в публичното пространство. Все пак обаче са склонни на "принципно споразумение", което не представлява признаване или установяване на вина или нарушение.

Не е за първи път

Това не е първата подобна ситуация за базираната в Балтимор компания. През 2021 г. тя се съгласи да плати извънсъдебно 9 млн. щатски долара по обвиненията на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), че е дезинформирала инвеститорите относно ръста на приходите си.

В рамките на проведено тогава разследване SEC установи, че Under Armour не е разкрила пред своите инвеститори, че през втората половина на 2015 г. е използвала тактика на продажби за ускоряване или "изтегляне напред" на съществуващи поръчки на обща стойност 408 млн. долара.

Трудни времена

Актуалният съдебен казус е само капка в морето от проблеми, с които се налага да се справя компанията в последно време. От основен конкурент на световни лидери като Nike, към момента Under Armour се бори с криза на идентичността, изправена е пред срив в продажбите и трябва да се адаптира бързо към непрекъснатите смени на управленско ниво.

Under Armour застрашаваше Nike... защо сега се бори за оцеляване?

Under Armour застрашаваше Nike... защо сега се бори за оцеляване?

До 2010 г. продажбите на фирмата надхвърлят 1 млрд. долара, а пет години по-късно вече са над 4 млрд.

Прогнозите на дружеството за текущата фискална година са повече от мрачни - очакванията са за спад с 15-17%, а уволненията изглеждат като логичен ход в текущата ситуация.