Южна Корея глоби  Google със сумата от 207,4 милиарда корейски вона (177 милиона щатски долара). Причината: злоупотреба с монопол и пазарна доминация на пазара за мобилни телефони в страната. Според регулатора американската компания умишлено възпрепятства развитието на конкуренти на операционната система Android и поддържа кампания, която помага за доминиращата позиция на гиганта сред търсачките при смартфоните.

Операционната система Android на Google понастоящем държи най-големия дял на пазара на мобилни телехони, изпреварвайки iOS платформата на Apple. Твърди се, че корпорацията използва пазарната си позиция, за да попречи на производителите на смартфони, като местиня Samsung, да използват операционни системи, разработени от конкуренти, както трябва да бъде, според Корейската комисия за справедлива търговия.

Google отново е изправен пред антимонополно разследване в Европейския съюз

Google отново е изправен пред антимонополно разследване в Европейския съюз

Разследването идва на фона на опасенията за потенциални антиконкурентни практики

Регулаторът, който публикува решението си на корейски, е цитиран от CNBC с твърдението, че "Google изисква от производителите на смартфони да се съгласят на незаконно споразумение, когато подписват ключови договори за лицензи за магазини за приложения и ранен достъп до операционната система".

Корейските регулатори обвиняват Google, чиято мобилна операционна система захранва над 80% от телефоните по света, че използва огромната си власт за сключване на договорки именно, за да изтласка конкуренцията.

През август Южна Корея стана първата държава, приела закон, принуждаващ Apple Inc. и Google да отворят магазините си за приложения за външни системи за плащания и така създаде потенциално радикален прецедент за техните финансови операции навсякъде от Индия до САЩ. Този законопроект влиза в сила от днес, 14 септември, се казва в съобщение на Корейската комисия за комуникации.

Акциите на Google не са поскъпвали за толкова дълъг период от 12 години

Акциите на Google не са поскъпвали за толкова дълъг период от 12 години

В началото на седмицата цената на книжата достигна исторически връх

Глобата от 207,4 милиарда вона е една от най-високите в страната за злоупотреба с господстващо положение на пазара. Единствено на Qualcomm Inc. е налагана по-тежка санкция, заради монопол с мобилните чипове.

От Google отвърнаха, че Android просто е ускорил иновациите, включително сред корейските компании, съответно е подобрил потребителското преживяване". Компанията ще обжалва решението.

Новите мерки от Корейската търговска комисия имат за цел да стимулират конкуренцията, като се даде възможност на компаниите да създават така наречените "разклонения" на Android. Това са версии, които са изградени от същите основни градивни елементи, но са модифицирани, за да отговарят на целите на производителя.

И все пак днешната глоба е последното препятствие за технологичната компания в Южна Корея. В края на август парламентът на страната одобри законопроект, който ще позволи на разработчиците на приложения да избягват да плащат големи комисионни на различни оператори на магазини за приложения, включително Google, като насочват потребителите да плащат чрез алтернативни платформи.

Samsung (почти) избра локация за завода си за $17 милиарда

Samsung (почти) избра локация за завода си за $17 милиарда

Южнокорейският гигант иска да стане лидер в производството на най-дефицитната стока - чиповете