Google отново ще бъде изправен пред антимонополно разследване в Европейския съюз. Този път заради съмнение, че може да е принудил производители на устройства с Android да използват гласовия му асистент по подразбиране- Google Assistant, съобщи Business Insider.

Google Assistent е еквивалент на услугата Siri, предоставяна от iPhone и е функция по подразбиране на повечето нови устройства с Android операционна система от 2017 година. Асистентът, задвижван от изкуствен интелект, стартира за първи път през 2016 година и притежава редица функции.

Разследването идва на фона на опасенията за потенциални антиконкурентни практики в надпреварата за пазарна доминация между Alexa на Amazon, Siri и Google Assistant.

Google вече се изправи пред глоби от страна на Европейската комисия. Според нея компанията е използва операционна система Android, за да попречи на конкурентите си.

"Има притеснения относно опитите да се ограничи броят на гласовите асистенти, достъпни на устройствата", коментира еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.