Собственикът на Банка ДСК у нас - унгарската група OTP Bank, направи една от важните за годината сделки. През август френската Societe Generale потвърди, че ще продаде подразделението си "Сосиете Женерал Експресбанк" на OTP.

Според неофициална информация сделката е за около 590 милиона евро. Преди сливането Банка ДСК разполага с активи от 12,846 милиарда лева, с което тя е втора по големина в страната. Тези на "Сосиете Женерал Експресбанк" са в размер на 6,573 милиарда долара.

С това придобиване унгарската група ще затвърди позицията си на българския пазар и е възможно да изпревари по активи дългогодишния лидер "УниКредит Булбанк".

Покупката на "Сосиете Женерал Експресбанк" обаче е само част от вълната сделки на Societe Generale и OTP на Балканите, започнала още през 2016 година. И изглежда тя ще продължи и през настоящата.

"Сосиете Женерал Експресбанк" вече официално е собственост на ДСК

"Сосиете Женерал Експресбанк" вече официално е собственост на ДСК

Интеграцията на двете банки ще приключи през 2020 г.

Първата такава двете финансови институции сключиха в края на 2016 година. Тогава беше продадено хърватското подразделение на френската група Splitska Banka, която към този момент беше петата по големина финансова институция в страната.

Преди това унгарската група беше представена в страната със своето дъщерно дружество OTP banka Hrvatska (OBH), като към края на третото тримесечие на 2018 година тя е четвърта по активи в Хърватия.

Успоредно с обявената през август сделка за "Сосиете Женерал Експресбанк" в България беше сключено споразумение със Societe Generale и за дъщерното й дружество в Албания. В страната финансовата институция е с 6% пазарен дял.

В края на миналата година стана ясна четвъртата сделка между френската и унгарската група. Тогава беше продадена Societe Generale Serbiа. Транзакцията предстои да бъде приключена в следващите месеци. В Сърбия OTP Group управлява OTP bank Serbia, а през 2016 година придоби местната Vojvodjanska Banka от National Bank of Greece.

Собственикът на Банка ДСК купува Societe Generale и в Сърбия

Собственикът на Банка ДСК купува Societe Generale и в Сърбия

След като тази седмица получи разрешение да придобие българското дружество

В началото на тази седмица излезе информация за поредното придобиване от унгарската група на дъщерно дружество на Societe Generale. Този път потенциалният обект на сделката е молдовската Mobiasbanca. Френската банка държи 67,85% от нея, а други 20% са в управлявани от румънската BRD.

Групата на OTP има сериозно присъствие на банковия пазар в Източна Европа. Освен основния й бизнес в Унгария, тя присъства още на пазарите в България, Русия, Хърватия, Украйна, Румъния, Сърбия, Черна гора и Словакия.

OTP купува дял в третата най-голяма банка в Молдова

Собственикът на Банка ДСК купува дял в третата най-голяма банка в Молдова

В момента мажоритарен собственик в Moniasbanca е Societe Generale