Comcast спечели битката за британския кабелен оператор Sky, отправяйки огромната оферта от 39 млрд. долара. Американският телеком удържа победата в безпрецедентен еднодневен търг за контрол над Sky, в яростна конкуренция с 21st Century Fox на Рупърт Мърдок и развлекателният гигант Walt Disney Co.

Comcast официално предложи над $30 милиарда за Sky

Comcast хвърли ръкавицата, "войната на наддаване" за Sky е все по-близо

Офертата на телекома е значително по-висока от тази на Fox

Напрегнатото 7-часово наддаване в крайна сметка бе спечелено от Comcast с оферта от 17.28 паунда за акция, която сериозно надхвърли предложените от Fox 16.57 паунда за акция, съобщиха източници на Bloomberg.

Акционерите в Sky приеха офертата Comcast, която впоследствие придоби 29.1% от акциите на телевизионния оператор. Така американският телеком се превърна във втория най-голям акционер в Sky след Fox, която притежава 39%, предаде Reuters.

Fox пак е фаворит за Sky с оферта от $32.5 милиарда

Fox пак е фаворит за Sky с оферта от $32.5 милиарда

Дългоочакваната сделка изглежда все по-близо

Comcast се стреми към допълнителни покупки на дялове, за да се превърне в мажоритарен акционер в кабелния оператор. Докато изпълнителният директор Брайън Робъртс се готви за срещи с ръководството на Sky и най-големите инвеститори, компанията му активно купува акции на оператора, пуснати на отворения пазар. Американците се нуждаят от 50% от плюс една акция, за да завършат придобиването си.

Disney спечели предимство пред Comcast с оферта от $71 милиарда за Fox

Disney спечели предимство пред Comcast с оферта от $71 милиарда за Fox

Телекомуникационната компания вероятно ще се откаже от битката

Американският телеком действа решително, за за да разшири кабелната си империя извън САЩ, добавяйки апетитният оператор с 23 млн. клиенти в 5 европейски държави, който държи правата за излъчване на събития с огромна аудитория като мачовете от Английската Висша лига и Шампионската лига. Sky е смятан за силно оръжие в битката с цифрови конкуренти като Netflix, Amazon и други.