Компанията на Рупърт Мърдок 21st Century Fox се е съгласила да купи британския кабелен оператор Sky в сделка за 32.5 млрд. долара, надцаквайки американския си конкурент Comcast, съобщава Reuters.

Fox, която притежава 39% от Sky и се очаква да получи британско регулаторно разрешение за сделката тази седмица, повиши офертата си до 14 паунда на акция от по-рано предложените 10.75 паунда на акция.

Comcast официално предложи над $30 милиарда за Sky

Comcast хвърли ръкавицата, "войната на наддаване" за Sky е все по-близо

Офертата на телекома е значително по-висока от тази на Fox

Договорената цена представлява 82%-на премия за акциите на Sky през декември 2016 г., преди компанията на Мърдок да постигне първоначалната си сделка за закупуване на Sky, както и 21-кратно умножаване на печалбата на акция за 2017 г.

Според Fox представянето на платения кабелен оператор от декември 2016 г. насам, включително подновяването на договора да излъчва мачове от английската Висша лига на по-ниска цена от очакваното, оправдава по-високата оферта. Fox обяви, че вече си е осигурила съгласието на независимия комитет на Sky за сделката.

Disney спечели предимство пред Comcast с оферта от $71 милиарда за Fox

Disney спечели предимство пред Comcast с оферта от $71 милиарда за Fox

Телекомуникационната компания вероятно ще се откаже от битката

Битката за водещата британска група за платена телевизия отразява значителните промени в световната развлекателна индустрия, като най-могъщите медийни гиганти в света се съревновават помежду си за многомилиардни сделки, за да могат да се конкурират с набиращите все по-голяма аудитория Netflix и Amazon.

Fox може да се изправи пред допълнителна конкуренция от американския кабелен гигант Comcast, който вече принуди независимите директори на Sky да оттеглят предишната си подкрепа за Fox с неочаквана оферта от 12.50 паунда на акция за групата през февруари.

Великобритания спъна Мърдок за сделката за $14.8 милиарда

Великобритания спъна Мърдок за сделката за $14.8 милиарда

Властите могат да започнат разследване, което да продължи до една година

За да получи одобрение от регулаторните органи, компанията на Мърдок се съгласи да продаде новинарския канал на Sky на Disney, за да не притежава твърде много британски медии.

Disney and Comcast са в отделна битка за 70 млрд. долара, за да купят повечето от активите на Fox, които включват 39%-ия дял от Sky, както и останалата част от компанията, ако тя успее да получи дългоочакваните регулаторни одобрения на Острова.