Френската компания за млечни продукти Danone, която е една от най-големите в света в сектора и има бизнес и у нас, продава предприятията си в Русия. Напоследък, макар и неофициално, станаха известни някои условия по продажбата, пише "Комерсант".

На потенциалните инвеститори са предложени 75% от компанията, съобщи "Комерсант", позовавайки се на източници, близки до сделката. Danone е включила опция за обратно изкупуване в бъдещия договор за прехвърляне на контрола върху бизнеса си в Русия с млечни продукти и напитки на растителна основа.

Събеседниците на изданието разкриват някои подробности около продажбата на бизнеса на Danone в Русия и допускат, че е (твърде) вероятно компанията да продаде част от активите си с опция за обратно изкупуване.

Отбелязва се, че компанията възнамерява да си запази дял и място в борда на директорите на в руското си поделение след приключване на сделката. От Danone обаче, засега отказват да коментират тази тема официално.

Но според информация на източниците на "Комерсант", сделката ще включва само руски марки млечни продукти на компанията. По неофициална информация, първият етап от избора на потенциални купувачи е приключил. Сред тях има редица инвестиционни фондове, чиито наиименования не се съобщават.

Danone обяви оттеглянето си от Русия в средата на октомври миналата година. Компанията отстъпи контрола върху бизнеса си и заяви, че смята, че това е най-добрият начин да осигури дългосрочно непрекъснатост на работата на своите служители, клиенти и партньори.

Резултатите като цяло на компанията Danone за периода януари-септември 2022 г. показват, че приходите на годишна база са нараснали с 14,9%, до €20,7 млрд., като бизнесът с млечни продукти и растителни напитки в Русия представлява около 5% от целия бизнес. В Руската федерация компанията има(ше) 13 предприятия, които произвеждат традиционни млечни продукти и десерти.

Danone инвестира 4 милиона евро във фабриката си в Букурещ

Danone инвестира 4 милиона евро във фабриката си в Букурещ

В нова опаковъчна линия