Deutsche Bank изчислява, че при сделка с Commerzbank банката ще загуби между €1 милиард и €1,5 милиарда приходи от клиенти, които ще напуснат обединената сделка, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Прогнозата е ключов фактор във взимането на решение дали сливането на двете банки има смисъл, посочват източниците. Главните изпълнителни директори на двете институции подчертаха, че разговорите са с отворен край и сделка ще има само в случай, че тя ще подобри резултатите.

Синдикати опитват да провалят сливането на двете най-големи банки в Германия

Синдикати опитват да провалят сливането на двете най-големи банки в Германия

Засега не е ясно дали ще успеят

Загубеният бизнес и разходите по реструктуриране ще трябва да бъде компенсирани с течение на времето от по-ниските разходи. Засега се изчислява, че при сливане двете най-големи банки в Германия ще спестят около €2,7 милиарда.

Разговорите вече са в петата си седмица и все повече се фокусират върху бъдещето на инвестиционното подразделение на Deutsche Bank. То отдавна създава притеснения, тъй като печалбата от него е ниска, а през последните години създаде доста правни проблеми.

Най-много спестени разходи ще дойдат от намаляването на работни места и клонове, които се припокриват. До 30 000 работни места са под риск, което създаде критика от синдикатите.

Общо, Deutsche Bank изчислява, че може да намали около 40% от основните разходи на Commerzbank, или около €2,7 милиарда. Еднократните разходи по реструктурирането ще възлязат на около €4 милиарда.

Сделката за Commerzbank може да коства работата на около 10 000 души само във Франкфурт

Сделката за Commerzbank може да коства работата на около 10 000 души само във Франкфурт

Това показват предварителни изчисления