Френският концерн Alstom, който произвежда високоскоростните влакове Allegro, продаде 20-процентния си дял в руската компания "Трансмашхолдинг", на руски акционери. Това съобщи генералният директор на компанията от Руската федерация Кирил Липа, цитиран от РИА Новости.

По думите на представителя на руския машиностроителен холдинг, компанията планира да пререгистрира бизнеса си от Кипър в Москва през март-април 2024 година. Сделката беше извършена "на половината от обективната цена", посочва Липа.

Френският концерн произвежда високоскоростни влакове, които се движат между Санкт Петербург и Хелзинки. През март 2022 г. компанията спря доставките за Русия, заради започването на военни действия в Украйна. Оттогава влаковете Allegro започнаха да се движат по вътрешните линии във Финландия.

През септември 2023 г. "Трансмашхолдинг" попадна под американски санкции. Така, след като руската компания беше включена в "черния списък" на Министерството на финансите на САЩ, френската Alstom реши да излезе от състава на акционерите й.

Френският гигант Alstom ще намалява дълг от €2 милиарда със съкращения на 1500 служители

Френският гигант Alstom ще намалява дълг от €2 милиарда със съкращения на 1500 служители

Въпреки че френският гигант регистрира рекордни поръчки за нови влакове и свързаните с тях услуги, компанията се бори с някои проблеми