Френската компания производител на влакове Alstom е тръгнал по пътя на финансово преструктуриране. Планира да продаде активи на стойност 1 млрд. евро. Изпълнителният директор на Alstom Анри Пупарт-Лафарж, начерта мерки за намаляване на нетния дълг на групата с 2 милиарда евро през следващите 18 месеца.

Въпреки че френският гигант регистрира рекордни поръчки за нови влакове и свързаните с тях услуги, компанията се бори с някои проблеми, включително по-бавни от очакваното първоначални финанови потоци по сделки. Има и опасения относно проблемни договори, наследени от придобиването на железопътния отдел на Bombardier и предизвикателства при увеличаване на производството.

След неуспеха със Siemens: Alstom купува жп бизнеса на Bombardier срещу $7 милиарда

След неуспеха със Siemens: Alstom купува жп бизнеса на Bombardier срещу $7 милиарда

Сделката ще помогне на френската компания да се изправи срещу китайския държавен гигант CRRC, най-големият доставчик на релси в света

Мерки за намаляване на разходите

Компанията има за цел да спечели до 1 милиард евро с план за съкращаване на около 1500 служители. Alstom обмисля увеличение на капитала с преференциални права за своите акционери. Обсъжда се и решението да не се предлага дивидент за текущата фискална година.

Мерките на Alstom включват фокус върху намаляването на нетния дълг с 2 милиарда евро до март 2025 г. Компанията обмисля назначаването на нов председател, докато настоящият главен изпълнителен директор ще продължи да заема позицията си.