Хърватия може да анулира сделката за закупуването на 12 многоцелеви изтребители F-16 от Израел.

"Няма да има промени в договореното. Ще купим самолетите, както са предложени, или офертата ще бъде отменена", казва хърватският премиер Андрей Пленкович в прессъобщение, цитирано от SeeNews.

Миналата седмица стана ясно, че САЩ блокират продажбата на 12 изтребителя F-16 от Израел на Хърватия за 500 млн. долара, след като израелските власти добавиха усъвършенствани електронни системи в употребяваните самолети, за да подобрят офертата си.

Американските власти смятат, че Израел е действал несправедливо, тъй като F-16 са произведени в САЩ и не се предполага да бъдат продавани на трета страна без съгласието на Вашингтон, съобщиха израелски медии.

Хърватия купува изтребители F-16 за $500 милиона

Хърватия сключи най-голямата оръжейна сделка в историята си

Те ще заменят остарелите руски самолети МиГ-21

Израел предложи да достави на Хърватия самолети F-16 с оборудване, съвместимо със стандартите на НАТО, като удължаването на експлоатационния срок на самолетите ще бъде извършено със съгласието на производителя, казва хърватското министерство на отбраната в изявление миналата седмица.

"Повтарям, отговорността за получаване на съгласието на САЩ за т. нар. "прехвърляне на трета страна", а именно от Lockheed Martin като производител на самолетите F-16, е на Израел", категоричен беше Пленкович.

През март Хърватия се съгласи да придобие 12 изтребителя F-16 от Израел, за да замени остарелите си руски изтребители МиГ-21. Хърватия ще плати цената на 10 равни годишни вноски по 50 млн. долара.

Израелското предложение бе избрано в международен търг, в който участваха и Гърция, Швеция и САЩ.