Един от най-големите конгломерати в Китай има намерение да продаде дела си в Deutsche Bank, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. HNA Group е най-големият акционер в германската банка с почти осем процента от дяловете.

Китайската група, която притежава авиолинии и хотели, натрупа над $40 милиарда активи след агресивна кампания по придобивания, започнала през 2015 година. В последните месеци обаче, под тежестта на огромните дългове и директива от Пекин, HNA активно разпродава бизнесите, които не са част от основната ѝ дейност.

Тя бе избрана и за акционер на летище "Пловдив", но се отказа.

Конгломератът води преговори и за продажба на калифорнийската технологична компания Ingram Micro Inc., която купи за $6 милиарда през 2016 г., както и базираната в Цюрих Swissport International Ltd.

Освен това HNA ще продаде дяловете си в редица китайски банки, тръстове и застрахователни компании. Заедно дела от 7,6 процента в най-голямата германска банка, активите, които групата иска да продаде, са на стойност поне $10 милиарда. Освен тях, компанията вече обяви или приключи продажбата на други активи на стойност $20 милиарда.

Акциите на Deutsche Bank поевтиняха с над един процент в сутрешната търговия.

Deutsche Bank напуска Eurostoxx 50

Deutsche Bank напуска Eurostoxx 50

Commerzbank пък може да загуби позицията си в DAX

Компанията, която стартира като Hainan Airlines през 1993 година, притежава дузина авиолинии в Китай.

Общият дълг на HNA е $96,12 милиарда към края на юни, като намаля с 10 процента за първото полугодие. Държавната China Development Bank Corp., един от най-големите кредитори на групата, има специален екип служители в централата на компанията, който води продажбите.

Планът е HNA да намали общите си активи с около една трета до около 800 милиарда юана. Засега повечето продажби на активи носят печалба. Но най-вероятно дружеството ще продаде дела си в Deutsche Bank на загуба. Акциите на банката изгубиха 40 процента от стойността си от началото на 2017 г., когато HNA съобщи, че притежава дялове.

Закъсалата HNA Group започна да намалява огромния си дълг

Закъсалата HNA Group започна да намалява огромния си дълг

През годината тя е продала активи за над $17 милиарда