Mercedes ще увеличи дела си в производителя на луксозни автомобили Aston Martin Lagonda, става ясно от плана за възстановяване на британската компания, предаде BBC. Така той поетапно ще нарасне от 5% до 20%.

Първата стъпка ще е емисия на акции на стойност 140 млн. паунда, с които делът на Mercedes ще нарасне до 11,8%.

Германската компания нарече това "стратегическо технологично споразумение", а новината за него дойде след приключването на търговията на Лондонската фондова борса вчера. Вестта идва и след като собственикът на отбора във Формула 1 Лорънс Строл придоби контролния пакет акции в Aston Martin.

Aston Martin търси $190 млн. от пазарите, за да се спаси от кризата

Aston Martin търси $190 млн. от пазарите, за да се спаси от кризата

Акциите поевтиняха със 17%

След споразумението между двете компании, британската марка, която е изправена пред осмия си фалит в 107-годишната си история и чиято доходност никога не успя да се изравни със статута ѝ на производител на луксозни возила, ще има достъп до технологията за електромобили, разработена от Mercedes.

Германската компания придоби дял в Aston Martin още през 2013 г., като от тогава досега неговият размер не се е променял - 5% от акциите ѝ. Целта на сливането беше те да работят заедно върху разработването на нови двигатели. Освен това Aston Martin получаваше и инфотеймънт системите на Mercedes, само че винаги предишното поколение, а не най-новите им разработки.

Въпреки че Aston Martin се намира в затруднено положение, компанията планира да увеличи продажбите си почти двойно в рамките на следващите пет години и те да достигнат над 10 хил. автомобила годишно. Това, според ръководството, ще увеличи приходите до около 2 млрд. паунда и печалбата до около 500 млн. паунда.

Като част от стратегията си за възстановяване, Aston Martin пусна и първия SUV модел в историята си - DBX, който ще е достъпен за потребителите догодина.

Aston Martin е пред осми фалит. Ето как вековната компанията се опитва да се спаси

Aston Martin е пред осми фалит. Ето как вековната компанията се опитва да се спаси

Автопроизводителят възлага всичките си надежди на първия SUV в историята си

"Сделката е момент на трансформация за Aston Martin", каза Строл, който е и изпълнителен председател на компанията. "Това е резултат от огромни шестмесечни усилия за компанията да успее да улови гигантската и вълнуваща възможност пред нас."

"С това ново партньорство, ние ще можем да предоставим на Aston Martin достъп до най-големите иновации при задвижващите компоненти, включително и следващото поколение хибридни системи", каза Волф-Дитер Курц, ръководителят на продуктовата стратегия в Mercedes-Benz Cars.