MoneyGram International Inc. е подписала договор с Ripple, съобщава The Wall Street Journal. Първоначалното компанията ще проведе пилотна програма с криптовалутата като инструмент за намаляване на разходите за превод на пари, както и за съкращаване на времето, нужно за изпълнение на транзакциите.

Говорител на MoneyGram уточни, че по време на тестовия период промяната няма да засегне средства на потребителите, а ще се използва само за вътрешни процеси.

След обявяване на сделката акциите на MoneyGram затвориха с 0,5% повишение на цената. XPR пък подскочи до 24% в сутрешната търговия.

Ripple разработва програмно обезпечение, базирано на концепцията на bitcoin, като цели да създаде мрежа за банки и финансови институции, която да им позволи по-бързи и евтини преводи.

Ripple работи с около 100 банки, включително UBS Group и Banco Santander. Тя има договори и с три от петте най-големи компании за парични трансфери. MoneyGram има около 350 000 агента по света и втората най-голяма компания в сферата в света след Western Union.

През 2017 г. компанията постигна сделка да се продаде на китайския технологичен гигант Ant Financial Services Group, но споразумението се провали, след като не срещна подкрепата на регулаторите в САЩ.