Собстеникът на сайтовете за онлайн търговия eMAG и Fashion Days, които присъстват и на българския пазар, туко-що обяви най-голямата си финтех сделка досега.

Компанията Naspers купува турската компания за дигитални разплащания iyzico за 165 милиона долара, като сделката ще бъде извършена чрез дъщерното ѝ дружество PayU, става ясно от официално съобщение.

Това е част от цялостната стратегия за разрастване на бизнеса на PayU, като в нея са инвестирани над 500 милиона долара от 2016 година насам.

"Придобиването ще позволи на PayU да консолидира позицията си като лидер в областта на разплащанията в Турция, където има огромна възможност за растеж при електронната търговия и онлайн разплащанията", посочват от Naspers.

"Въпреки че онлайн търговията в Турция расте със стабилни темпове над 10% на година, тя все още е в съвсем ранен етап от развитието си и е с дял от общите продажби в размер на под 5%", допълват от компанията.

Основаната през 2013 година iyzico предоставя сигурни плащания за над 300 магазина с над 400 000 отделни търговци, както и такива за още 30 000 онлайн магазина. След партньорите на компанията в Турция са Amazon, Nike, H&M и Zara.

Naspers е глобална интернет група и един от най-големите инвеститори в технологичния сектор. Част от портфолиото ѝ са компании като eMAG, OLX, Codeacademy и други.