Дъщерната компания на гиганта Nestle - Froneri, ще бъде продадена за 4 млрд. долара на швейцарска компания, след като сделката вече е одобрена от борда на директорите ѝ, предаде Reuters. Froneri оперира на пазари от Латинска Америка до Азия и годишният ѝ оборот за последната финансова година е 2,91 млрд. долара.

Компанията беше създадена, след като Nestle обедини сладоледените си бизнеси в 20 отделни държави с R&R, поделение на френската компания за търговия с акции PAI Partners. А след новата сделка се очаква Froneri да стъпи и на пазара в САЩ, което може да увеличи приходите ѝ с 1,8 млрд. долара.

Nestle връща $20 милиарда на инвеститорите

Nestle връща $20 милиарда на инвеститорите

CEO Марк Шнайдер увеличи пазарната капитализация с $80 милиарда за три години

"Убедени сме, че успешният бизнес модел на Froneri може да обхване и американският пазар", коментира главният изпълнителен директор на Nestle Марк Шнайдер, който за последните три години следва стратегия на атакуване на пазарите, обещаващи висок растеж (например бебешките храни) и продажба на по-слабо представящите се поделения на гиганта.

По-рано тази седмица той продаде бизнеса си за производство на продукти за грижа за кожата на консорциум, воден от EQT Partners, за 10,2 млрд. швейцарски франка. Следващото поделение, от което компанията ще се освободи, вероятно е производителят на месо Herta.

Nestle продава част от бизнеса си срещу $10 милиарда

Nestle продава част от бизнеса си срещу $10 милиарда

Очаква се сделката да бъде приключена през второто полугодие

Очаква се сделката за Froneri да бъде финализирана през 2020 г., след като бъде одобрена и от регулаторите, посочват от Nestle.