Американският стартъп OpenAI, създател на популярния чат бот GPT, преговаря с инвеститори за продажба на собствените си акции на цена, базирана на стойността на цялата компания от $80-90 млрд. За това пише Wall Street Journal, позовайки се на свои осведомени източници .

Компанията OpenAI, която е 49% собственост на Microsoft Corp., каза на инвеститорите, че очаква да достигне 1 милиард долара приходи тази година и да ги увеличи с няколко милиарда долара през 2024 г.

Стартъпът би искал да продаде акции на стойност няколко стотин милиона долара на инвеститори от Силициевата долина, пише бизнес изданието. Не става въпрос за допълнителна емисия акции, а за продажба на ценни книжа от съществуващи акционери, включително служители на OpenAI.

Оценка от 80 милиарда долара или повече ще направи OpenAI един от най-ценните стартиращи компании в света, отбелязва WSJ.

За Microsoft продажбата на акции на OpenAI въз основа на тази оценка би представлявала голяма нереализирана печалба, като се има предвид, че през януари тази година компанията инвестира в стартъпа въз основа на стойността му от около 30 милиарда долара.

OpenAI представи GPT chatbot миналия ноември и едва тогава започна да генерира значителни приходи. Основната версия на чатбота е безплатна, но компанията генерира приходи, като предоставя достъп до по-разширени версии на ChatGPT, както и лицензира езиковите модели, на които е базиран чатботът, за бизнеса.

Много експерти очакват, че OpenAI в крайна сметка ще издаде допълнителни акции, за да набере допълнителни средства, тъй като разходите, свързани с разработването и поддържането на AI системи, нарастват.