Първите поръчани от Ryanair самолети Boeing 737 MAX ще бъдат доставени вероятно едва през октомври, посочи главният изпълнителен директор на авиопревозвача Майкъл О"Лиъри пред немското списание Wirtschaftswoche.

Този модел на американската компания беше приземен принудително, след като през пролетта на миналата година с него се случиха два независими един от друг инцидента, довели до смъртта на 346 души. В последствие стана ясно, че той има софтуерен проблем, а в момента от компанията преработват програмите му, които след това трябва да бъдат одобрени от американския регулатор, преди самолетът да получи зелена светлина за полети.

Airbus: Спирането на Boeing 737 MAX може да има разрушителен ефект за цялата индустрия

Airbus: Спирането на Boeing 737 MAX може да има разрушителен ефект за цялата индустрия

Вторият по големина авиопроизводител се готви да завърши годината с брутни продажби

Преди да бъде спрян от движение, 737 MAX беше най-бързо продаващият се модел във флотилията на Boeing, а Ryanair е поръчала 135 от модела. Прогнозата беше, че тя ще може да ги получи преди активния летен сезон, но сега става ясно че това няма да се случи.

"Трябваше да получим 58 самолета преди лятото", каза О"Лиъри. "Тази цифра спадна до 30, след това 20, след това 10, а по последна информация е може би пет. Възможно е да получим първия си самолет през октомври 2020 г."

United Airlines удължи периода, в който 737 МAX няма да летят, до юни тази година. Това е най-дългият период, през който авиокомпания до момента прогнозира моделът да е извън употреба. Първоначално се очакваше той да бъде върнат в небето към началото на тази година.

Спирането на производството на Boeing 737 MAX: Още една черна прогноза

Спирането на производството на Boeing 737 MAX: Още една черна прогноза

Ходът ще разклати БВП на първата световна икономика. Поне в началото на 2020 година

За момента обаче Boeing търпи критики от всички страни в авиопревоза, че е имал нереалистични очаквания за срока, в който 737 MAX отново ще полети. В края на миналата година производителят оповести, че производството на модела ще бъде замразено през януари.

По думите на О"Лиъри, управляваната от него компания ще преговаря за компенсация с Boeing едва след като всички поръчани самолети бъдат доставени. Други компании от сектора вече са предоговорили условията за доставката им.