Британско-испанската авиационна група IAG (International Airline Group) - собственик на British Airways - обяви, че  закупува останалите 80% от Air Europa. В декларация от 23 февруари авиокомпанията разкрива, че ще купи останалата част от испанския авиопревозвач за €400 милиона.

Изминаха четири години, откакто IAG първоначално се опита да купи Air Europa през 2019 година. Сделката се променяше няколко пъти по време на дългите преговори, като IAG се отказа изцяло от споразумение за €75 милиона в края на 2021 година, пише Simple Flying.

IAG купи Air Europa. Иска да направи Мадрид нов летищен хъб на Европа

Сделка за €1 милиард може да създаде конкурент на летищата "Хийтроу" и "Шарл дьо Гол"

Транзакцията трябва да бъде завършена през втората половина на 2020-а

След новата договорка се очаква сделката да бъде финализирана след 18 месеца.

Какво е обявено до момента?

IAG вече придоби 20% от Air Europa миналия август. Сега авиокомпанията се е съгласила да закупи и останалите 80%. Според съобщението тя ще плати €400 милиона, за да поеме напълно Air Europa.

Сумата ще бъде изплатена в три транша. €200 милиона ще бъдат платени при приключване на сделката, което се очаква след 18 месеца. Половината от сумата ще бъде платена в брой, а другата половина ще бъде изплатена в акции на IAG.

Авиокомпанията ще похарчи още €100 милиона една до две години след приключване на сделката.

Испанската доминация на авиопазара

Поглъщането на Air Europa ще даде на IAG невероятна доминация над испанския пазар на полети, тъй като авиационната група вече притежава Iberia и Vueling.

Според IAG марката Air Europa ще остане, но ще се управлява от Iberia. Ако приемем, че няма повече проблеми, може да има заплаха за конкуренцията при испанските самолетни билети във Vueling, Iberia и Air Europa. След придобиването и трите ще имат IAG като единствен собственик.

В миналото това беше проблем за регулаторите. Въпреки това, Head For Points съобщава, че "причината, поради която се очаква сделката да бъде одобрена е, че Air Europa вероятно просто "нямаше да оцелее иначе". Смята се, че испанското правителство работи, за да спаси компанията.

Norwegian Air отказа офертата на IAG

Norwegian Air отказа офертата на IAG

Предложенията подценявали компанията