Един от лидерите в авиоиндустрията в Европа планира да създаде нов летищен хъб на Стария континент, който да се конкурира с аерогарите в Амстердам, Франкфурт, както и с "Хийтроу" в Лондон, и с "Шарл дьо Гол" в Париж. 

Гигантът IAG обяви тези планове, след като потвърди, че е придобил базираната в Испания Air Europa за 1 милиарда евро. Транзакцията трябва да приключи през втората половина на 2020 година.

След придобиването марката ще бъде запазена, като ще бъде управлявана от Iberia, която също е част от групата на IAG, съобщава испанското издание Expansión. В холдинга влизат още брандовете Vueling, British Airways и Aer Lingus.

От холдинга смятат, че с придобиването на Air Europa Мадрид може да се превърне в нов голям летищен хъб в Западна Европа, както и да стане основен такъв за полетите от Стария континент за Латинска Америка.

"Това обединение е от голямо стратегическо значение за Мадрид като хъб за полети, като той изоставаше зад другите европейски лидери в това отношение", посочва изпълнителният директор на Iberia Луис Гайего.

"Придобиването на Air Europa означава добавяне на нова конкурентна и печеливша авиокомпания към групата на IAG, което ще превърне Мадрив във водещ европейски хъб, позволявайки на IAG да се превърне в лидер при полетите до Южна Америка", казва от своя страна изпълнителният директор на холдинга Уили Уалш. 

Air Europa е една от водещите авиокомпании в Испания, като тя има полети до множество дестинации в страната и до 69 чуждестранни такива, включително в Европа, Латинска Америка, САЩ, Северна Африка и Карибите. През 2018 година компанията е превозила 11,8 милиона пътници, като тя разполага с 66 самолета.