С придобиването на ОББ ставаме третата по големина банка в България, заяви на брифинг вчера Люк Хисенс, главен изпълнителен директор за Международни пазари на KBC и председател на Надзорните съвети на СИБАНК и ДЗИ Застраховане. Поводът бе придобиването от KBC Груп на банка ОББ и Интерлийз. ОББ има над 190 банкови клона в страната и над 600 банкомата, с 9% дял при кредитите и 8% дял при депозитите.

Досега банката бе част от Групата на Националната банка на Гърция в Югоизточна Европа. Според Люк Хисенс в страната групата има 3 силни търговски марки и тепърва ще се решава коя от тях да бъде използвана в бъдеще, но със сигурност ще бъде местна. Ние сме солидна международна финансова група с ясна стратегия и амбиции, подчерта Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Груп.

Собственикът на Сибанк купува ОББ и Интерлийз

ОББ бе продадена, за да се роди най-голямата банково-застрахователна група в България

Банковата група се очаква да има 11% пазарен дял

Акцентът, който поставят е върху дългосрочните стратегически инвестиции, а основата на стратегията им е клиентският фокус. Според Тейс групата е научила уроците от финансовата криза, когато е получила държавна помощ и оттогава се съвзема финансово. Досега компаниите имат над 36 хил. служители, след придобиването на ОББ и ДЗИ Застраховане ще станат около 38 хил. души, а клиентите им от 10 млн. души ще нараснат с още 1 млн. души.

KBC присъства в България от 2007 г., когато придобива СИБАНК и ДЗИ Застраховане. Определя страната ни като един от своите основни пазари, наред с Белгия, Чехия, Словакия и Унгария. Според мениджмънта България има солидни макроикономически основи и по-високи от очакваните нива на икономически растеж, ниско ниво на публичен дълг и бюджетен излишък.

А българският финансов сектор има потенциал за растеж. Петър Андронов, който е главен изпълнителен директор на СИБАНК, ще продължи да управлява и дружествата на KBC у нас и след придобиването на ОББ и на ДЗИ Застраховане.