Компанията за таксиметрови услуги Uber Technologies Inc се е договорила за придобиването на фирмата за аналогични услуги Careem, базирана в Дубай. Сумата на сделката е 3,1 милиарда долара.

"Uber и Careem постигнаха споразумение за това, че Uber придобива Careem за 3,1 милиарда долара, включително $1,7 милиарда в конвертируеми облигации и $1,4 милиарда в налични средства. Придобиването на Careem трябва да бъде одобрено от съответните регулаторни органи", се казва в съвместно прессъобщение на двете компании. 

Uber се готви да плати милиарди за най-големия си конкурент в Близкия изток

Uber се готви да плати милиарди за най-големия си конкурент в Близкия изток

Сделката ще позволи на компанията да доминира в региона

Облигациите ще бъдат конвертирани в акции на Uber по цена 55 долара за брой, която дава 13 процентна премия към стойността на акциите на компанията по оценка от последния кръг на финансирането преди повече от година. Очаква се сделката да бъде завършена през първото тримесечие на 2020 година.

Uber придобива всички подразделения на Careem, занимаващи се с мобилност, доставки и платежни услуги в целия регион на Близкия изток и част от Северна Африка - от Мароко до Палестина. Той включва големи пазари като Египет, Йордания, Пакистан, Саудитска Арабия и Обедините Арабски Емирства.

От Uber имат намерение да запазят бранда Careem след приключване на сделката. Съоснователят и генерален директор Careem - Мудасир Шейха, запазва управлението на бизнеса.

Съперник на Uber иска да наеме някои от най-богатите хора в Близкия изток за шофьори

Съперник на Uber иска да наеме някои от най-богатите хора в Близкия изток за шофьори

Това е възможност на хора, които не са граждани на ОАЕ, да си намерят добра работа

Careem е близкоизточен аналог на Uber. Седалището на компанията е в ОАЕ. Тя привлече около 800 млн. долара от инвеститори, а към октомври 2018 г. бе оценена на 2 милиарда долара. Финансов интерес към Careem проявиха Daimler AG, китайската компания Didi Chuxing, японската интернет компания Rakuten Inc и саудитският инвеститор Kingdom Holding Company.