Конкурентът на Uber Technologies в Близкия изток иска да наеме за шофьори някои от най-богатите хора в региона.

Компанията за споделено пътуване Careem Networks ще осигури възможности за работа на граждани на Обединените арабски емирства в столицата Абу Даби и деца, които нямат гражданство, но майките им са местни жители, се казва в изявление на фирмата, цитирано от Bloomberg.

Тя ще си партнира с таксиметровия регулатор на Абу Даби TransAd, за да изпробва и обучи потенциални шофьори.

Програмата може да бъде проектирана така, че да бъде от полза за децата на жените от ОАЕ, които нямат право на автоматично гражданство, тъй като националността в страната се предава чрез мъжете.

Децата на такива жени, омъжени за чужденци, които нямат гражданство на ОАЕ, също се раждат без гражданство и срещат трудности с пътувания, работа и основни държавни служби. Явлението не е необичайно в региона.

Шофьорите в ОАЕ са главно работници мигранти от Южна Азия. Необичайно е гражданите на близкоизточната страна, които се наслаждават на луксозна държавна работа и щедра система за социално подпомагане, да бъдат видени да карат таксита.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението в страната е над 40 000 долара според Световната банка. Единствената арабска държава, която има по-високо ниво на БВП на глава от населението, е Катар с 63 500 долара на човек.