United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, собственик на българския телеком Vivacom и медийната компания "Нова Броудкастинг Груп, вероятно ще продаде част от мобилната си мрежа в търсене на бърза ликвидност.

По информация на специализираната платформа MergerMarket компанията е наела инвестиционната банка Goldman Sachs, за да намери купувачи на активите и се очаква в близките седмици да бъдат разпратени писма до потенциални заинтересовани страни, споделят два източника. Очакванията са, че до първите оферти могат да дойдат преди Коледа.

Информацията идва на фона на поскъпващите облигации на United Group заради фактори като висока инфлация и все по-високи лихви. По данни на Bloomberg облигациите в размер на 525 милиона евро и падеж през юли 2024 са поскъпнали рекордно. "Възнамеряваме да продадем част от нашата мобилна инфраструктура", се казва в съобщение на компанията, цитирано от агенцията. "Ако продажбата е успешна, възнамеряваме да използваме приходите за изплащане на облигациите с падежи през 2024 и 2025 година", пише още в съобщението.

United Group купи мажоритарен дял от хърватски телеком

United Group купи мажоритарен дял от хърватски телеком

Компанията ще инвестира €130 милиона в развитие на мобилната си мрежа в страната

Портфолиото на United Group се състои от 6 000 мобилни базови станции в България, Хърватия и Словения и се очаква приход от около 50 милиона евро. Няколко стратегически играчи вече проявяват интерес към тези активи, включително базирания в САЩ Phoenix Tower. Други потенциални кандидати са инвестиционния фонд PPF, унгарската телекомуникационна група 4iG и испанският независим оператор на инфраструктура Cellnex.

"Имаме по-позитивни очаквания, откакто United Group придоби Wind Hellas в Гърция", казва Франсоа Баудет, главен кредитен анализатор в Spread Research, цитиран от Bloomberg. По думите му цените на някои пазари се повишават, като тези в България и Словения, като оперативният ливъридж също се очаква да спомогне за намаляването на инфлационния натиск върху групата.

Припомняме, че наскоро Deutsche Telekom стана поредният оператор, който обяви продажбата на своите инфраструктурни активи. Такъв процес тече и в Япония, където през март NTT Docomo обяви, че ще продаде над 6000 базови станции на Jtower. След края на сделката се предвижда NTT Docomo да наема тези кули от Jtower. През октомври 2021 г. друг японски мобилен оператор - Rakuten Mobile, започна партньорство с JTower, като и в този случай беше споделяне на инфраструктурата.