Собствениците на хедж фондовете на автомобилните компании Europcar и Volkswagen (VW) водят напреднали разговори за поглъщането на френската компания за коли под наем, пише Reuters, цитирайки двама анонимни източници.

През юни стана ясно, че германският автомобилен гигант Volkswagen, който и в миналото е притежавал Europcar, иска да придобие френската компания отново. Консорциум, ръководен от VW, тогава предложи цена от около 0,44 евро на акция на компанията. До сделка обаче така и не се стигна като според представители на Europcar, която е управлявана от няколко хедж фонда, основната причина за това е прекалено ниската стойност на офертата.

Europcar Mobility е отказала придобиване от VW за €2,2 милиарда

Една от най-големите компании за коли под наем в Европа е отказала сделка с VW за €2,2 милиарда

Германският гигант е неин собственик отново между 1998 и 2006 година

Според източниците е много вероятно този път да се стигне до сделка като както тя, така и точната сума на придобивката може да станат известни още утре (сряда, 28 юли). Най-вероятно от Volkswagen са повишили цената за акция поне до от 0,50 евро на акция.

Целта на Volkswagen е чрез сделката да разшири присъствието си в на пазара на мобилни услуги. Въпреки че сегментът на автомобили под наем се възстановява след разхлабване на ограниченията, традиционните компании в сектора са изправени пред много предизвикателства в лицето на новите играчи на пазара, като фирми за споделени пътувания.

Europcar е основана в Париж през 1949-а година. Днес тя развива дейност в 140 държави в Европа, Северна Америка, Западна Азия и Африка. Между 1970 и 1988 година компанията е собственост на Renault, а 10 години по-късно е купена от Volkswagen.

До 10 години 50% от продажбите на Volkswagen ще бъдат на електромобили

До 10 години 50% от продажбите на Volkswagen ще бъдат на електромобили

73 млрд. евро от общите инвестиции са предвидени за развитие на бъдещи технологии

През 2006-а година най-големият автомобилен производител в Европа я продава на инвестиционната компания Eurazeo.