Технологичната компания Apple има достатъчно средства, за да направи поне едно голямо придобиване. И може би тя трябва да започне с платформата за видео стрийминг Netflix, смятат от J.P. Morgan.

В съобщение до инвеститорите в понеделник анализаторът Самик Чатерджи посочва, че Netflix към момента е най-доброто стратегическо решение за придобиване от производителя на iPhone, пише CNBC.

Той смята, че друг подобен сцерарий не би бил добра идея - Apple да навлезе на пазара на креативната индустрия, като закупи по-малка компания от Netflix, а след това да се превърне в основен конкурент на лидера в стрийминг услугите.

"Печелившо решение ще бъде придобиването на най-успешния играч в даден сегмент, който е трудно да замениш с по-малък негов конкурент", посочва анализаторът.

Проблемът обаче е в това, че Netflix няма да излезе евтино. Според Чатерджи технологичната компания ще трябва да плати 20% над пазарната стойност на дружеството, което прави около 189 милиарда долара.

От друга страна Apple разполага с достатъчно средства, за да плати тази цена при това кеш. Свободните средства на гигантът се равняват на близо 250 милиарда долара.