Waymo LLC планира драстично да увеличи броя на автономните автомобили на пътя в следващите години. В четвъртък компанията, която е собственост на Alphabet Inc, съобщи, че ще закупи до 62 000 минивана от Fiat Chrysler Automobiles NV.

Сделката маркира и началото на разговорите между Fiat и Waymo за продажбата на напълно автономни автомобили на потребителите. Разговорите, които са не са ексклузивни между двете страни, представляват първия опит на Waymo да тръгне по този път, който някой ден може да се окаже основен бизнес модел, пише The Wall Street Journal.

Стойността на сделката за 62 000-те автомобила не бе обявена, но източник на изданието твърди, че става въпрос за над два милиарда долара. Waymo ще изгради таксиметрова услуга с автономни автомобили, като технологичната компания вече започна да пуска по улиците на Феникс моделите Chrysler Pacifica, екипирани с нужните сензори и програмно обезпечение.

Други компании, включително General Motors, се надпреварват с Waymo. В четвъртък GM съобщи, че SoftBank ще инвестира 2,25 милиарда долара в Cruise - подразделението на автомобилния производител за автономни коли.

През март Waymo обяви, че ще поръча до 20 000 автомобила от Jaguar. Те ще достигат пътищата през 2020.