Икономиката на България ще се възстанови до предкризисното си ниво в края на 2022 година, докато за пълното възстановяване на пазара на труда са необходими 3,5 години. Около тази прогноза се обединиха главният икономист на UniCredit за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Дан Букша и главният икономист на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов.

"Подобно на останалата част от региона на ЦИЕ, възстановяването през 2021 година в България ще бъде само частично. Нашият базов сценарий предвижда увеличение на реалния БВП с 2,5% през следващата година. Възстановяването ще набере скорост през 2022 и 2023 година, когато очакваме ръстът на реалния БВП да се ускори до нива между 4% и 5% годишно", смята Павлов.

В сравнение с повечето страни в региона, възстановяването на брутния вътрешен продукт (БВП) в България ще отнеме малко повече време, като то ще дойде след последното тримесечие на 2022 година. От друга страна то ще бъде по-бързо от възстановяването след предходната криза преди десетилетие.

Новото затваряне на българската икономика: До какво ще доведе това

Новото затваряне на българската икономика: До какво ще доведе това

Дори споменаването на възможността да се върнат мерки срещу вируса е заплаха за икономиката

"Очакваме икономиката да се върне към пълна заетост за около 4 години, което отново е много по-добре, отколкото след предишната криза, когато беше необходимо почти десетилетие, преди икономиката да достигне пълна заетост", посочва Кристофор Павлов.

По оценката на икономистите растежът ще започне да наваксва отново след втората вълна на пандемията към началото на пролетта през 2021 година.

"Намираме се във втората вълна на пандемията, която очакваме да започне да затихва през февруари, така че ще има отражение върху икономиката за първото тримесечие на 2021 година", казва Дан Букша и допълва:

"Изходът за икономиката зависи до голяма степен от мерките за подкрепа, които ще осигурят правителствата в отделните страни и ясната комуникация към бизнеса и домакинствата по отношение на следващите стъпки. Въпреки трудната ситуация, нашият регион остава сред най-добре справящите се с кризата и очакваме тази тенденция да се запази".