Британското правителство съобщи, че ще предостави на българските и румънските граждани поетапен достъп до трудовия си пазар, след като двете страни станат членове на Европейския съюз, предаде Франс прес.

Държавният министър на вътрешните работи Лиам Бърн посочи, че правителството обмисля възможностите за контрол, който може да бъдат наложен на българите и румънците, преди да ги представи парламента идния месец.

"Винаги сме настоявали за по-голяма Европа, тъй като това е добре за британската икономика. Този път обаче въпросът, който интересува повече хората, е дали България и Румъния трябва да получат свободен достъп до британския трудов пазар", заяви Бърн по телевизия Ай Ти Ви.

Според него има аргументи в полза на схващането, че двете страни трябва да получат поетапен достъп до британския трудов пазар. Бърн отбеляза големия принос за британската икономика на имигрантската вълна, последвала последното разширяване, но подчерта: "Смятаме, че днес обстоятелствата са различни и затова политиката трябва да е различна".

Великобритания, Швеция и Ирландия бяха трите страни от ЕС, които не наложиха никави ограничения за работниците от новите страни членки от Източна Европа, които се присъединиха към съюза през 2004 г.