Не можем да изключим варианта за глобална рецесия заради епидемията от вируса COVID-19, въпреки че засега това не е прогнозата, каза Итан Харис, икономист от Bank of America. Екипът на банката прогнозира "мрак, а не гибел" - като растежът в световен мащаб сега се забавя до 2,8%, което е най-лошото му представяне след финансовата криза през 2009 г., пише MarketWatch.

Харис каза, че прогнозата му предполага, че Китай е в състояние да се върне на работа, ако няма нови огнища на епидемията.  Неговият основен сценарий се основава на това, че горещи точки, като тази в Северна Италия, ще се появят в различни части на света, но няма да се превърнат в глобална пандемия, която ще спре икономическата активност в големите градове.

Епидемията може да "изтрие" €2,5 милиарда от икономиката на Гърция

Епидемията може да "изтрие" €2,5 милиарда от икономиката на Гърция

По-оптимистичният сценарий предполага, че ситуацията ще бъде овладяна до април

Най-голямото притеснение е за региони в света, като Африка, в които като цяло няма системи за здравеопазване. Харис заяви, че не е изненадан от това, което се случва на фондовата борса, тъй като инвеститорите реагират на риска от световен шок. След като пазарът придобие по-добър "усет" за обхвата на кризата, ще се стабилизира. "Ще научим много през следващите няколко седмици", каза Харис. Дотогава ще има още малко яснота дали работниците се връщат да работят в Китай. 

Има достатъчно време да решим дали това е важно от гледна точка на растежа в САЩ ", каза той. В момента Bank of America не прогнозира намаляване на лихвите.

Кои са водещите заплахи пред ръста на световната икономика?

Кои са водещите заплахи пред ръста на световната икономика?

Факторите в тази посока са много

Икономистите във фирмата намалиха леко прогнозата за растеж на САЩ през 2020 г. до 1,6% спрямо 1,7% преди. Според Хрис централната банка на САЩ ще се постарае да избегне значително отслабване на икономиката.