Австралийската BHP Billiton, най-голямата добивна компания в света, е договорила за 12 млрд. долара покупката на Petrohawk Energy Corp, занимаваща се с добив на шистов газ, съобщи Reuters.

След завършването на сделката австролийската компания планира да похарчи повече от 40 млрд. долара за разработването на находищата Petrohawk, разположени в Тексас и Луизиана.

Оценявайки мащабите на находището, Майкъл Егер, директор на петролното поделение, е заявил, че ако Австралия използва само този шистов газ за производството на електроенергия, придобитите от ВНР запаси ще стигнат на страната за 18 години.

През февруари BHP Billiton закупи за 4,75 млрд. долара дела на американската компания Chesapeake Energy в находищата на шистов газа в щата Арканзас.

През 2008 - 2009 г. САЩ постигна рязко увеличение в производството на шистов газ, изпреварвайки Русия и заемайки лидерското място в света. Страната напълно задоволява своите нужди от това гориво, като на шистовия газ се падат около 20% от общия добив, с перспектива до 2030 г. делът му да достигне 50%.

Не е изключено обаче, пот екологични съображения американските власти да въведат доста по-строги изисквания към сондирането и добива  на шистов газ. В страните от ЕС засега не бързат да въвеждат в широки мащаби технологиите за производство на тази суровина.