Чешкото правителство планира да подкрепи приходната част на държавния бюджет чрез въвеждането на специален данък за мултинационалните компании, съобщава премиерът Андрей Бабиш, цитиран от Reuters.

Плановете на централния бюджет за тази и следващата година включват дефицит от 40 милиарда крони (1,76 милиарда долара), или 0,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на година, в сравнение с подържания баланс или дори отбелязваните излишъци през последните години.

По-слабият растеж принуждава лявоцентристкото правителство да намали разходите и да намери нови източници на приходи.

"Ще въведем цифров данък за мутинационални компании, които правят бизнес в Чехия, но не са физически установени тук", казва Бабиш в интервю, публикувано от всекидневника "Лидове новини".

Бабис не е посочил нито една компания, която би била засегната от данъка, не е известно и на какво ниво трябва да се въведе, тъй като това все още се договаря с финансовия министър Алена Шилерова.

Правителството също се опитва да реализира някои спестявания, след като Министерството на финансите намали прогнозите за БВП за следващите години.

То дори сигнализира, че публичните си финанси - които включват централния и регионалните бюджети, както и други фондове - да се изпаднат в дефицит за първи път от 2015 г. насам.