От 1 януари 2023 г. бензиностанциите няма да продават бензин, дизел, пропан бутан и метан с държавна отстъпка от 25 ст. на литър. С решение на Народното събрание, след 31 декември се спира предоставянето на компенсацията при зареждане на литър/килограм гориво, напомнят от НАП.

Антикризисната мярка в помощ на физически лица бе въведена на 9 юли, след влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на България (ЗИД на ЗДБРБ) за 2022 г. Първоначално бе прието отстъпката от 25 ст. да се прилага до изчерпване на заложените в бюджета 150 млн. лева, като впоследствие за нея бяха отпуснати още 38 млн. лв., за да продължи до края на тази година.

Още от вчера на някои бензиностанции се образуваха опашки.

За кои коли е опасен новият бензин Е10?

За кои коли е опасен новият бензин Е10?

От 2022 година навсякъде в Европа досегашният бензин А95-Е5 трябва да бъде заменен

Много шофьори признаха, пред БНТ, че идват именно заради отпадането на мярката. Други още не знаеха, че от Нова година няма да могат да зареждат горива с отстъпка от 25 стотинки на литър.

Шофьорите се надяват след отпадането на отстъпката цените на горивата да тръгнат надолу, защото сега масовите горива държат цени над 3 лв за литър. По данни на платформата Fuelo бензинът А95 днес се търгува между 2,25 лв./л и 3,22 лв./л, пропан бутанът се продава на цени между 1,06 лв./л и 1,32 лв./л. Дизелът се търгува на цени от 2,67 до 3,42 лв./л, а бензин А-98 може да се намери от 2,89 до 3,19 лв./л.

В същото време цените на суровия петрол вървят надолу, ако през септември един барел се е продавл за 92 долара, а сега е 81.

Опашки по бензиностанциите и в Румъния, след слухове за поскъпване на горивата с една трета за една нощ

Опашки по бензиностанциите и в Румъния, след слухове за поскъпване на горивата с една трета за една нощ

Властите ще започнат мащабни контролни акции по бензиностанциите, увериха от правителството на северната ни съседка

В Пловдив също пълнеха като за последно резервоарите до горе. Според шофьори отпадането на облекчението от 25 стотинки допълнително ще натовари бюджета им след Нова година, на фона на достатъчно високите цени на горивата у нас.

На някои по-малки бензиностанции в Пловдив пък отчитат засилен интерес още от 10-ина дни. Във Варна шофьорите се надяват цените на горивата да паднат, особено след като "Лукойл" вече гарантират, че ще си плащат данъците у нас.

Цени от над 3 лева за премиум горивата в някои бензиностанции

Цени от над 3 лева за премиум горивата в някои бензиностанции

Според сайта Fuelo средно за бензин А95 плащаме 2,49 лева, литър дизел е 2,57 лева, а газта – 1,40 лева за литър

Според експерти освен военният конфликт в Украйна, влияние за формирането на цените на горивата сега има и разхлабването на ковид мерките в Китай.