Слухове за рязък скок на цените на горивата, предизвикаха огромни опашки по бензиностанциите из цяла Румъния в сряда вечерта (9 март), съобщават регионални медии.

До тази ситуация се стигна след като някои местни новинарски издания разпространиха твърдения, че цените ще се повишат с около една трета за една нощ. Според тях цената на бензина и на дизела ще се повиши до 10-11 лея (2-2,2 евро) за литър за една нощ заради предполагаем недостиг на горива. 

КЗК проверява дали "Лукойл" ограничава вноса на горива в страната
Обновена

КЗК проверява дали "Лукойл" ограничава вноса на горива в страната

Повишаването на цените на определени продукти би могло да представлява нарушение на ЗЗК само ако не се дължи на пазарните процеси

На 9 март редовните цени на горивата в Румъния бяха между 7 и 8 RON за литър, като някои първокласни горива се продаваха над 8 RON за литър. В четвъртък сутринта, повечето бензиностанции в Румъния все още продаваха горивото си по 7,5-8,5 леи за литър, според местния Economedia.ro.

Министърът на икономиката на Румъния Върджил Попеску увери, че за момента Румъния не е изправена пред недостиг на гориво и няма причина цените да скочат в краткосрочен план.

Търговци на горива: Цената може много бързо да се намали, стига да има желание от страна на държавата

Търговци на горива: Цената може много бързо да се намали, стига да има желание от страна на държавата

Има и мерки, които могат да спомогнат за намаляване, или поне за париране на цените на бензина, дизела и газта

"Призовавам за спокойствие: няма нужда да стоите на опашка. Имаме достатъчно запаси, така че няма аргументи за увеличение на цените. Нека не се увличаме в хибридна война, особено в настоящия контекст на регионалната сигурност. Както обяви министър-председателят Николае Чука, компетентните институции ще започнат мащабни контролни акции по бензиностанциите. Нека не влизаме в играта на тези, които искат да дестабилизират Румъния", написа енергийният министър на страницата си във Фейсбук в сряда вечерта.

Премиерът Николале Чука свика заседание на правителството в четвъртък сутринта, за да обсъди тази ситуация.

Разигралата се снощи в Румъния ситуация е позната и у нас. Огромни опашки се извиха по бензиностанциите в България в навечерието на 3 март, причината: слухове, че цените ще се вдигнат рязко. Toгaвa cтaнa яcнo, чe в няĸoи бeнзинocтaнции цeнaтa нa гopивaтa e пpeминaлa пcиxoлoгичecĸaтa гpaницa oт 3 лeвa зa литъp.

Кои са най-евтините и кои най-скъпите бензиностанции у нас днес

Кои са най-евтините и кои най-скъпите бензиностанции у нас днес

Държавата да спре износа на горива, призоваха от Асоциацията на малките бензиностанции

Припомняме, че през февруари сpъбcĸoтo пpaвитeлcтвo пpиe Уĸaз зa oгpaничaвaнe нa цeнитe нa гopивaтa. Oпpeдeлeни бяха мaĸcимaлнитe цeни нa дpeбнo нa пeтpoлнитe пpoдyĸти eвpo дизeл и eвpo пpeмиyм 95. Te ca cъoтвeтнo пo 179 (2,98 лв) и 171 динapa (2,89 лв) зa литъp.

Цeнитe нa пeтpoлнитe пpoдyĸти в Cъpбия ce пoвишиxa знaчитeлнo пpeз янyapи и тoвa пpяĸo пoвлия нa pъcтa нa цeнитe нa вcичĸи ocтaнaли cтoĸи и ycлyги в cтpaнaтa.

Peшeниeтo нa cpъбcĸoтo пpaвитeлcтвo дойде, cлeд ĸaтo Xъpвaтия peши дa зaмpaзи цeнитe нa гopивaтa зa втopи път c apгyмeнтa, чe пo тoзи нaчин иcĸa дa пpeдoтвpaти нoв yдap пo джoбa нa гpaждaнитe cи.