Американската икономика се отравя към тежък период и има 40% сигурност да влезе в рецесия преди президентските избори през 2020 година. Това прогнозира основателят на един от най-големите хедж фондове в света Bridgewater Associates Рей Далио.

"Рецесията е нещо неизбежно и единственият въпрос е само кога ще дойде", казва той пред CNBC.

"Смятам, че през следващите две години, нека да кажем преди следващите избори, има около 40% сигурност за влизането в такава", допълва експертът.

Опасенията в тази посока се подсилиха през тази седмица, след като доходността на 10-годишните американски облигации падна под тази на 2-годишните ДЦК. Този феномен се смята за ранен индикатор за наближаваща рецесия.

Лихвената крива се обърна. И сега какво?

Лихвената крива се обърна. И сега какво?

В исторически план акциите имат тенденция да тръгват нагоре

Според Далио икономическото забавяне в световен мащаб ще принуди централните банки, включително и Федералния резерв, да предприемат бързи мерки.

"Но намаляването на лихвите в такъв късен етап на икономическия цикъл може да не доведе до очаквания стимулиращ ефект върху икономиката", предупреждава той.

При такъв сценарий той посочва, че държавите ще трябва да прибегнат до обезценяване на валутите, за да подкрепят растежа.